8 Haziran 2007 Cuma

Karakter değişikliği menopoz belirtisi

SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Çetinkaya, menopozun doğal bir süreç olup hastalık olmadığına dikkat çekerek, "Menopoz öncesi kadınlarda karakter değişikliği görülebilir" dedi.

Menopozun ortalama görülme yaşının 45-55 arasında gerçekleştiğini, menopozdan söz edebilmek için en az 1 yıl süreli adet kanamasının olmaması gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Mehmet Çetinkaya, "Kadın yumurtalıklarının düşük hormon üretimiyle karakterize ve doğal yaşlanmanın bir parçası olan menopoz, artık bir daha hamile kalınamayacağının göstergesidir. Bir kadın için ilk adetten farklı olarak tek bir gün değil, bir geçiş sürecidir. En önemli ve erken belirtisi, kanama miktarlarının azalması veya çok aşırı olması ile karakterize adet düzensizliğidir. Diğer belirtileri arasında, sıcak basmaları, gece terlemeleri, kilo alımı, uykusuzluk, vajinal kuruluk, eklem ağrıları, yorgunluk, deri değişiklikleri, kısa dönem bellek problemleri, barsak alışkanlığında değişiklikler, üriner sistem şikayetleri ve karakter değişiklikleri sayılabilir" diye konuştu.


Menopoz geçişi tamamlandıktan sonra bu belirtilerin azalabileceğini veya tamamen kaybolabileceğini ifade eden Çetinkaya, her kadında farklı belirtiler bulunabileceğini ya da aynı derecede etkili olmayabileceğini vurguladı. Çetinkaya,

"Bunun nedenleri arasında genetik yapı, diyet farklılıkları, yaşam biçimi ve sosyokültürel yapı farklılıkları bulunmaktadır. Menopoz doğal yoldan ve bir süreç dahilinde görülebileceği gibi, daha hızlı olarak ve hormon yapımını aniden ortadan kaldıracak nedenler yüzünden oluşabilecektir. Bunların arasında cerrahi olarak yumurtalıkların çıkarılması, radyoterapi ve kemoterapi gibi kanser tedavisinde kullanılan yöntemler ve yumurtalıktaki hormon üreten hücrelerin hızla kaybolmasına yol açabilecek hastalıklar yer almaktadır. Belirti veren kadınlarda, erken tanıda hormon testleri kullanılabilmektedir. Menopozdaki belirti ve yakınmaların tedavisinde, uygun kadınlarda hormon kullanımı veya doğal tedavi yöntemleri bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

Mavi forum

0 yorum: