8 Haziran 2007 Cuma

35 yaş üzeri doğumlar sakıncalı

- Sağlık Bakanlığı, 35 yaş ve üzerindeki doğumların anne ölüm oranlarında 3.11 kat artışa yol açtığına dikkat çekerek, doğumların aralıklandırılmasının anne ve bebek ölümlerini önlediğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığınca hazırlanan ''Anne ve Çocuk Sağlığı Raporu'' nda, ülkede her yıl yaklaşık 1 milyon 400 bin canlı doğum gerçekleştiği belirtilerek, bu bebeklerin yaklaşık 38 bininin bir yaşına gelmeden hayatını kaybettiği ifade edildi.

Bebek ve çocuk ölümlerinin önemli bir bölümünün korunabilir hastalıklar sonucu gerçekleştiği, anne sütü, takvimine uygun olarak yapılan aşılar ve düzenli hekim kontrolünün bebek ve çocukları ölüme yol açan birçok hastalıktan koruduğuna dikkat çekildi. İçerdiği yüze yakın yararlı maddeyle ilk 6 ay mükemmel tek besin olan anne sütüyle beslenen bebeklerin hastalıklara karşı daha dirençli oldukları bildirildi.

Gebelik süresince hekim kontrolü ve doğumların bir sağlık kuruluşunda yapılmasının anne ve bebeğin sağlığı açısından çok önemli olduğuna işaret edilerek, bu kontroller sayesinde anne ve bebekte ortaya çıkabilecek kansızlık, bebeğin anne karnında oksijensiz kalması, erken doğum, gebelik zehirlenmesi ve düşük ağırlıklı bebek gibi olumsuz gelişmelere karşı önlem alınabileceği belirtildi.

İlk gebeliğin 20 yaşın altında olması ve gebelikler arasındaki sürenin kısalığının ani bebek ölümleri açısından risk oluşturduğu, iki doğum arasında en az 2 yıl süre bulunması gerektiği kaydedildi.Gebeliklerin 35 yaş ve üzerinde olmasının, doğum sırasında gerçekleşen anne ölüm oranlarında 3.11 kat artışa yol açtığına dikkat çekilerek, belirli aralıklarla yapılan doğumların anne ve bebek ölümlerini önlediği ifade edildi.


MYNET

Mavi forum

0 yorum: