8 Haziran 2007 Cuma

Şiddet gören kadın intiharı düşünüyor

Ankara'da yapılan bir araştırmada aile içi şiddet gören kadınların yarıdan fazlasının intihar riski yüksek gruba girdiği belirlendi. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Şevkat Gökçen Çetiner'in 1 Mart-30 Nisan tarihleri arasında ''Aile içi şiddet yaşayan kadınlarda cinsel sorunlar ve intihar olasılığı'' konulu doktora tezi için Çağdaş Kadın ve Gençlik Vakfı ile Ankara Barosu Kadın Danışma Merkezine başvuran kadınlar arasında yaptığı araştırma, aile içi şiddetin intihar etme olasılığını artırdığını ortaya koydu.

Şiddet yaşayan 60 kadın ile aile içi şiddet yaşamadığını belirten 32 kadın arasında yapılan araştırmada, kadınların gördükleri şiddetin artmasıyla intihar etme olasılığı ve cinsel sorunların arttığı belirlendi.

Şiddetin cinsellikte sıklığı, iletişimi, doyumu, kaçınmayı ve dokunmayı olumsuz yönde etkilediği belirlenen araştırmada, şiddet gören kadınların yüzde 73.3'nün cinsel doyumla ilgili sorun yaşadıklarını da ortaya çıktı.

Şiddetin yaşamı tehdit eden sonuçlarından biri intihar riski taşıması olduğu kaydedilen ve kadınlardan intihar olasılığı düzeylerini ölçmek için ''intihar olasılığı ölçeği'' kullanılan araştırmada, şiddet gören ve görmeyen kadınların intihar olasılığı düzeyleri karşılaştırıldı.

Araştırmada, şiddet yaşayan kadınların yarısından fazlası, yüksek risk grubunda yer alırken, şiddet gören kadınların sadece yüzde 8.3'ünün normal düzeye girdiği belirlendi. Araştırmada, şiddet yaşamayan kadınlardan intihar olasılığı düzeyi yüksek risk grubuna giren olmadığı da ortaya çıktı.

-ŞİDDETE KARŞI NELER HİSSEDİYORLAR-

Araştırmaya göre, şiddet yaşayan kadınların yüzde 8.3'ü şiddet yaşadığında hiçbir şey hissetmiyor, yüzde 28.3'ü kızgınlık, yüzde 48.3'ü üzüntü, yüzde 15'i ise korku yaşıyor.

Şiddet gören kadınların yüzde 76.7'si boşanmayı düşünüyor. Şiddet yaşayan kadınların yüzde 68.3'ü aynı zamanda eşi dışında başka kişilerden de şiddet görüyor.

Şiddet yaşayan kadınların yüzde 5'i okur yazar değil, yüzde 8'i okur yazar, yüzde 28'i ilkokul, yüzde 21'i ortaokul, yüzde 30'u lise, yüzde 6'sı üniversite mezunu. Bu kadınların yüzde 8.3'ü imam nikahlı, yüzde 11.7'si boşanmış veya dul, yüzde 3.3'ü de nikahlı ama eşinden ayrı yaşıyor.

Şiddet mağduru kadınların yüzde 65'i çalışmıyor, çalışan kadınların ise yüzde 23.8'i kazandıkları parayı eşine veriyor, yüzde 42.4'ü eşiyle beraber harcıyor, yüzde 23.8'i parayı kendi kullanıyor.

Şiddet gören kadınların yüzde 53'ü anlaşarak, yüzde 47'si ise görücü usulüyle evli. Bu kadınların yüzde 3'ünün eski eşlerinden de şiddet görmüş olduğu için ayrıldığı da dikkat çekti.

Şiddet yaşayan kadınların yüzde 9.8'i eşlerinin aynı anda başka bir kadınla evli olduğu, yani kuma sorunu yaşadığı da ortaya çıktı.

-ŞİDDET UYGULAYAN ERKEKLER-

Şiddet uygulayan erkeklerin yüzde 6.7'sinin okur yazar, yüzde 36.7'sinin ilkokul, yüzde 13.3'ünün ortaokul, yüzde 30'unun lise, yüzde 13.3'ünün üniversite mezunu olduğunun belirlendiği araştırmada, bu erkeklerin yüzde 6.7'sinin işsiz, yüzde 46.7'sinin işçi, yüzde 30'unun serbest meslek sahibi, yüzde 16.6'sinin ise memur olduğu ortaya çıktı.

Habervakti.com

Mavi forum

0 yorum: