13 Nisan 2007 Cuma

Saglikli Bir Kis Icin 6 Kural

Havalarin sogudgu su kis gunleri saglikli gecirmek icin yapilmasi gerekenler...



1- Baklagilleri ihmal etmeyin: Kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi turleriyle iyi birer protein kaynagi olan baklagiller, et veya kiyma eklenmeden de tuketilebilecek bir besin grubudur. Haslama olarak sebze yemeklerinize ve salatalariniza da ilave edebilirsiniz. Haftada 2-3 kez tuketilmelidir.

2- Gribe karsi C vitamini: Vucut direncinin azalmasiyla bas gosteren gripten korunmak icin kusburnu, maydanoz, kirmizi ve yesil sivri biber, roka, kivi, portakal, mandalina ve limon gibi C vitamini yonunden zengin meyve ve sebzeler daha fazla tuketilmelidir.

3- Bagisiklik icin sebze tuketin: Sebze ve meyveler, onemli vitamin ve mineral kaynagi olmalarinin yani sira antioksidan ozellik gosterirler. Toksinlerin uzaklastirilmasinda onemli rol ustlenen A, C, E vitaminlerinin kaynaklaridir. Ozellikle koyu yesil, sari, turuncu, kirmizi ve mor sebze ve meyveler beslenme duzeninde siklikla yer almalidir. Her gun en az 5-6 porsiyon sebze ve meyve tuketilmelidir.

4- Kahve yerine kusburnu: Soguk kis gunlerinde cay, kahve, kola, kakao gibi kafein iceren icecekler yerine C vitamini yonunden zengin olan kusburnu cayi gibi bitki caylari, yesil cay, rezene, melisa, papatya ve isirgan otu cayi gibi rahatlatici ve bagisiklik sistemini guclendirici bitki caylari tercih edilmelidir. Su tuketimine de yaz donemindeki kadar onem verin, 2.5-3 litre suvi tuketin.

5- Siviyag kullanin: Kis aylarinda fazla miktarda yag tuketimi, kilo artislarina neden olur, vucudun bagisiklik sistemini olumsuz etkileyerek hastaliklara yakalanma riskini artirir ve hastalik suresini uzatir. Bu nedenle tereyagi ve margarinlerden kacinilmali, sivi yaglar kullanilmali.

6- Gunes ve sut urunleri sart: Kis mevsiminde gunes, yuzunu daha az gosterdiginden, gunesten alinan UV isinlari ile deride sentezlenen D vitamininden bu mevsimde yoksun kalinir. Ozellikle kemik ve dis gelisimi icin onemli olan kalsiyumun vucutta kullanilmasini, depolanmasini saglayan D vitamini gereksinimini karsilamak icin gunes isinlarindan yararlanilabildigi olcude yararlanilmali, sut ve sut urunleri, balik gibi diger D vitamini kaynaklari da tuketilmelidir.

0 yorum: