17 Nisan 2007 Salı

Lodos Insani Nicin Hasta Eder

--------------------------------------------------------------------------------

LODOS INSANI NICIN HASTA EDER

Iki tur ruzgar cok iyi bilinir. Lodos ve Poyraz. Poyraz, kuzeyden eser soguk getirir. Lodos ise guneyden eser, sicak ve bašgrisi getirir.

Aslinda estikleri yonlere gore adlandirilan sekiz ana ruzgar vardir. Kuzeyden = Yildiz, kuzeydogudan = Poyraz, dogudan = Gundogusu, guneydogudan = Kesisleme, guneyden = Kible, guneybatidan = Lodos, batidan = Gunbatisi ve kuzeybatidan = Karayel.

Yani Lodos guneyden degil, guneybatidan eser. Imbat, meltem gibi genellikle denizden karaya esen yerel ruzgarlar ise , yoreye gore ozel adlar alirlar.

Belirli havalarla insanin ruhsal durumu ve anti- sosyal davranislari arasinda iliski vardir. Genel olarak ilkbaharla beraber ve yaza dogru suclarin arttigi gorulmektedir. Aslinda havalar isindikca insanlar cevreleri ile daha ilgisiz ve enerjisiz olurlar ancak, tarihte savaslar , ihtilaller ve halk ayaklanmalarinin cogu yilin bu bolumunde olmustur.

Ruzgarlar da iklim ve insan davranisini etkileyici faktorlerden biridir. Ruzgar uzerinden gectigi bolgelerin iklimini de tasir. Bu iklimlerin ruzgarin estigi bolgedeki iklime gore farki, ruzgarin insan uzerindeki etkisini belirler.

Ornegin kutup bolgeleri ve civarlarinda iklimler cok az farkli oldugu icin ruzgar onemli bir rol oynamaz. Yurdumuz ve benzeri bolgelerde belirli yonden esen ruzgarlar cogu kez olagan iklimi, sicaklik , nem ve basinc yapilarini aniden degistirdikleri icin az cok insan hayatini etkiler.

Genellikle nemini birakmis olan kuru guney ruzgarlari, ozellikle gunesli havalarda iyice kizisir ve elektriklenir. Iste Lodos adi verilen bu kaprisli guney ruzgarlari, insanlarda ruhsal sikinti yaratir. BaŠdonmesine, gece uykusuzluklarina da yol acar. Lodoslu gunlerde, trafik kazalarinin, kalp krizlerinin, astim nobetlerinin, erken dogumlarin ve hatta intiharlarin sayilarinin arttigi gozlemlenmistir.

Halk arasinda genellikle yagmur getirdigi icin, Lodosun gozu yaŬidir diye bir deyim vardir. Insanlarin cogu bir barometre gibi havaya ve yagmur oncesine duyarlidirlar. Havanin donmesinden cok az once, gerginlik, ruhsal cokuntu ve sikinti belirtileri gosterirler.

Lodos un insanlar uzerinde yarattigi etkilerin sebepleri ve Lodos rahatsizliklarina ne gibi onlemler alinabilecegi konusunda calismalar devam etmektedir. Isin ilginc yanlarindan biri de,Lodos etkisi altinda bulunan bir bolgeye yerlestirilenlerin ancak bir kac yil sonra , ruzgarin etkisinden rahatsiz olmaya baslamalaridir.

0 yorum: