26 Mayıs 2007 Cumartesi

Tedbir alınırsa hamilelikte diş kaybı olmaz

Tedbir alınırsa hamilelikte diş kaybı olmaz



Hamileliğin bilinenin aksine diş kaybına neden olmadığı belirtildi. Uzmanlar, hamilelik döneminde diş kayıpları yaşanmasını hamileliğe değil, diş bakımına yeterli önem verilmemesine bağlıyor.

Hamilelik döneminde dişleri olumsuz etkileyecek hormonal değişimler olabiliyor. Ancak düzenli bir diş bakımıyla bunların üstesinden gelmek mümkün.

Hamilelik döneminde ‘östrojen’ ve ‘ progestoron’ hormonları arttığı için tükürük salgısının kimyası değişiyor. Bu durum dişler üzerindeki plakların artmasına dolayısıyla diş çürümelerine neden olabiliyor. Hamilelik döneminde sık görülen ‘hamilelik gingivitisi’ de asitlerin çoğalmasıyla ortaya çıkan bir tablo. Hamilelik gingivitisi çeken anne adayının diş etleri hassaslaşıyor. Bu nedenle de hamileler dişlerini fırçalamaktan korkuyor. Hamilelik döneminde çekilen en büyük sorunlardan kusmada ağız içinde asitleri artırarak dişleri olumsuz etkiliyor.

Ankara Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri diş hekimi Sami Balçık, hamilelik döneminde dişlerin düzenli fırçalanması durumunda hiçbir sorun çıkmayacağını ifade ederek bu dönemde yumuşak başlı fırçaların kullanılmasını öneriyor. Balçık, hamilelik döneminde anne adaylarının bebeğe zararı olur düşüncesiyle diş tedavisi yaptırmaktan kaçındıklarını belirterek, “Yalnızca riskli hamileliklerde ilk üç ayda diş tedavisi önermiyoruz. İkinci üç ayı bekleyip diş tedavisine başlıyoruz. Ayrıca ülkemizde yaygın olan diş hekimi korkusu ‘adrenalin’ hormonunun salgılanmasını artırıyor. Bu da tansiyon düşüklüğüne neden oluyor ve diş tedavisi zorlaşıyor.” diyor.

Fatih Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Nilgün Turhan da hamilelik döneminde diş sağlığı için beslenmeden daha çok diş bakımının önemli olduğunu vurguluyor. Turhan hamilelikte kalsiyum ihtiyacının arttığını ancak bunun dişlerden değil vücuttan sağlanabildiğini dile getiriyor. Mide bulantılarını artıracağı gerekçesiyle yağlı katı gıdalardan uzak durulmasını öneren Turhan, anne adaylarının şekerli yiyecekleri çok fazla tüketmemesi gerektiğinin altını çiziyor.

0 yorum: