26 Mayıs 2007 Cumartesi

DÜnyadakİ BaŞarılı Kadınlar

DÜNYADAKİ BAŞARILI KADINLAR

JODY WILLIAMS


"Amerika Birleşik Devletleri Kara Mayınları Anlaşmasını hemen ve şimdi imzalamalı. 8 yıl dünya için, beklemek için, çok uzun bir süre. Başkan Clinton bunu şimdi imzalayarak önümüzdeki yüzyılın çocukları için mükemmel bir Kara Mayınları Yasağı Mirası bırakmış olacak". (Jody Williams, Aralık 1998)


JODY Williams'ı pek çoğunuz tanımayabilirsiniz. Jody, Amerikalı genç bir kadın ve kara mayınlarının yasaklanması için 1992'de uluslararası kampanya başlatan kişi. Prenses Diana, ölümünden kısa bir süre önce bu kampanyaya destek vermek için epey ülke dolaşmıştı. Blucini, kollarını dirseğine kadar sıvadığı beyaz gömleği ve topuksuz ayakkabılarıyla mayın tarlalarında çektirdiği resimler bir zamanlar medyada epey gözdeydi.

Jody Williams 1997 yılında, mayın kampanyası için Nobel Barış ödülünü kazandı. Ama bu ödül şimdiden boşa gitti, çünkü Sırpların, Kosovalı Arnavutlar'ın kaçmalarını önlemek için Makedonya sınırına mayın döşediklerini öğrendiğimde Jody, aklıma geldi. Mayın kurbanı binlerce kişinin arasına şimdi, kapana kıstırılmış Kosovalı Arnavutlar da katıldı. . Jody'nin mayın kampanyasıyla birlikte boşa giden bir Nobel daha değil mi?

Dünyanın her tarafında milyonlarca kara mayını döşeli. Bunlar, her gün masum sivilleri tehdit ediyorlar. Bu nedenle yılda yaklaşık 26,000 kişi ölüyor ya da yaralanıyor. Bu yıkıcı ve gereksiz ölüm oyuncaklarının üretimi, kullanımı, depolanması ve nakliyesini yasaklamak için Jody, Uluslararası bir anlaşma hazırladı. Bu anlaşma 1997'de 81 ülkede onaylandı ve 135 ülkede ise imzalandı. Jody ve Kampanyası 1997'de çabalarına karşılık olarak Nobel ödülü ile ödüllendirildiler.

Bu kampanyadan önce Jody, Uluslararası İlişkiler alanında master çalışmalarını sürdürmekteydi.

Bunları Biliyor musunuz?

Başkan Clinton'un Kara Mayınlarının Yasaklanması Anlaşmasını imzalamamasının nedeni, bu mayınların Güney Kore'yi Kuzey Kore'den koruyan tek silah olduğuna inanmasıydı. Kara Mayınları Yasaklama Kampanyası çalışmaları, milyonlarca kara mayınının yok edilmesi ve pek çok ülkenin kara mayını üretimlerini durdurmaları bakımından son derece başarılı oldu.

0 yorum: