26 Mayıs 2007 Cumartesi

Masa hazırlarken dikkat etmeniz gerekenler

Pişirdiğiniz yemeğin lezzetli olması kadar onu konuklarınıza nasıl sunduğunuz yani servisi de önemlidir. Özellikle özel bir akşam yemeği hazırlarken masa düzenine özen göstermelisiniz. Masayı iki şekilde düzenleyebilirsiniz; Klasik sofra düzeni ya da Amerikan şekli sofra biçimi.

Klasik sofra düzeninde işlemeli beyaz örtüler veya renkli, desenli örtüler kullanılırken, Amerikan tarzında Amerikan servisleri kullanılır. Amerikan servisinde tabak altlıkları ve sofra ortası örtüsü değişik renkte ve çeşitli kumaşlardan olabilir. Amerikan servisleri genelde günlük yemek düzeni için kullanılırken özel yemekler için uygun olmayabilir.

Sofra düzeninde en önemli konu sofra örtüsü ve servis takımları arasında renk ve özellik bakımından uyum sağlamaktır. Örneğin tahtadan yapılmış çanaklar işlemeli bir masa örtüsüne uymayacağı gibi; rafyadan yapılmış amerikan servisle, kesme kristalden yemek takımı uygun olmayacaktır.

Diğer önemli bir konu sofranın üstüne yemek takımlarını düzenli bir biçimde koymaktır. Tabakların sağına bıçak ve kaşık, soluna çatal konulur. Önüne tatlı veya meyve çatal, bıçak ve kaşığı yerleştirilir. Bardaklar tabağın önüne veya hafifçe sağına, en küçüğü tabağın yakınında olcak şekilde sıralanır. Tuzluk , biberlik, hardallık gibi aksesuarları ise sıraya dizer biçimde değilde sofrada ahenk yaratacak şekilde serpiştirilmeli.

Masanın ortasına koyacağınız bir vazo çiçek masaya hoş bir görüntü verecektir. Ancak bu noktada abartıya kaçmamaya özen göstermelisiniz. Modern sofralarda taze meyve veya sebzelerden de sofrayı düzenlemede yararlanılabilir. Sofranın ortasına meyve veya sebzeler hoş biçimde kümelenebilir. Klasik sofralarda ise şamdanlar en çok kullanılan aksesuarlardır.

0 yorum: