15 Nisan 2007 Pazar

Turkiye'den saglik manzaralari

Hidrosefali hastasi 1 aylik bebek, tomografi merkezine ambulans yerine kuvozle goturuldu
Hidrosefali hastasi 1 aylik bebek, tedavi gordugu hastaneye 100 metre uzaktaki tomografi merkezine ambulans yerine kuvozle goturuldu. Hastane disina cikarilmamasi gereken kuvoz, arac trafigine girdi, caddelerde dolasti. Skandali dogrulayan bashekim inceleme baslatti


Adana'da Sacikarali ailesinin hidrosefali hastasi 1 aylik kiz bebegi, tedavi gordugu hastaneye 100 metre uzakliktaki tomografi merkezine kuvozle tasindi. Hastanede tomografi unitesi bulunmasina ragmen, SSK kapsamindaki bebegin kurumun anlasmali bulundugu merkeze goturulmesi tepki cekti.
Bulundugu odadan cikarilmamasi gereken kuvoz, arac trafiginin yogun oldugu caddeden gecirildi ve bebege bagli serumun torbasini babasi tasidi.

Numune Egitim ve Arastirma Hastanesi Yeni Dogan Unitesi'nde tedavi goren ve henuz adi konulmayan bebegin beyninde, dogustan "hidrosefali" hastaligi nedeniyle su toplaniyor. Yapilan ameliyat nedeniyle omurlarinin uzeri acik olan bebek, asistan doktor esliginde, bir hastabakici tarafindan kuvozle disari cikarilip 100 metre uzakliktaki goruntuleme merkezine goturuldu. Bu transfere annesi Mediha ile babasi Mehmet de eslik etti.
Ambulansla yapilmasi gereken transferin, hassas ve steril cihaz olan ve servisten disari cikarilan kuvoz ile yapilmasi elestirildi.

Bashekim: Dogru degil
Sadece hastane icinde kullanilmasi gereken kuvozun arac trafiginde bir bebegin tasinmasi icin kullanilmasinin dogru olmadigini soyleyen Hastane Bashekimi Op. Dr. Atilla Akova, "Kuvozler sadece yeni dogan unitelerinde tedavi goren bebeklerin tibbi gozlem altinda tutulup, gelisimlerini tamamlamasi icin kullaniliyor. Hassas ve steril bir cihaz oldugu icin hastane disina cikarilsa bile ambulansla tasinmasi gerekirdi. Gerekli incelemeyi yapacagim" dedi.
Cocuk Hastaliklari Klinik Sefi Doc. Dr. Mehmet Turgut, SSK'li hastalarin tomografi ve MR cekimlerinin anlasmali ozel merkezlerde yapildigini soyledi. Turgut, "112 Acil Servis'ten ambulans istememiz lazimdi ama mesai saati bitimine yakin oldugundan cok zaman alacakti. Ayrica 112 Acil ambulansi sadece goturuyor ve beklemiyor. Bebegin bel kisminda aciklik oldugu icin kucakta da tasimamiz mumkun degildi. Avrupa ulkelerinde bu tur islemler icin ozel transfer timleri kurulmus. Biz de bu maalesef yok, kendimiz yapiyoruz" diye konustu.

Bir saglik skandali da Amasya'da
Karninda pens unutulan hasta oldu



Amasya Devlet Hastanesinde 2 yil once gecirdigi ameliyatta karninda pens unutuldugu belirlenen Mahmut Yildiz'in (62) tedavi gordugu Ondokuzmayis Universitesi (OMU) Tip Fakultesi Hastanesi'nde organ yetmezligi nedeniyle hayatini kaybettigi bildirildi.
OMU Tip Fakultesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dali Ogretim Uyesi Prof. Dr. Kenan Erzurumlu, yaptigi aciklamada, karninda pens unutuldugu tespit edilen ve kendilerine getirilen Mahmut Yildiz'i acil olarak ameliyata aldiklarini belirtti.

'3 gun once gelse yasardi'
Hastanin yapilan mudahaleye ragmen kurtarilamadigini soyleyen Prof. Erzurumlu, "Hasta bize gec geldi. 3 gun once gelseydi kurtarilabilirdi" dedi.
Hastanin kendilerine getirildiginde yasamin son evresinde oldugunu ifade eden Erzurumlu, "Yapilmasi gereken butun calismalari basarili sekilde yaptik. Ancak, komadan cikamadi" diye konustu. Amasya Devlet Hastanesi'nde yaklasik 2 yil once ameliyat olan Yildiz'in siddetli karin agrilari sik�yetiyle gittigi hastanede yapilan tetkiklerinde karninda pens unutuldugunun ve OMU'ye getirildigi bildirildi.

DHA-AA

0 yorum: