16 Nisan 2007 Pazartesi

Saddam Huseyin asilarak idama mahkum edildi

Olene kadar asili duracak



Devrik Irak lideri Saddam Huseyin, Bagdat’ta 9 aydan fazla ve 39 celse suren dava sonucunda, insanliga karsi isledigi suclar nedeniyle asilarak idama mahkum edildi. Sii kasabasi Duceyl’de 1982 yilinda 148 kisinin olumunden sorumlu tutulan Saddam Huseyin’in kardesi Barzan el-Tikriti ile Irak’in eski bas yargici Avad Hamed el-Bander de idamla cezalandirildilar.

Otomatik olarak devreye giren temyiz sureci bugun basliyor. 9 yargictan kurulu temyiz mahkemesi kararda bir itiraz noktasi bulursa, dava yeniden gorulebilir. Eger temyiz yargiclari karara itiraz etmezse, idam cezasi 30 gun icinde infaz edilecek.

SADDAM TITREDI

Saddam Huseyin mahkeme salonuna koyu renk takim elbise ve beyaz gomlegi icinde oldukca sakin girdi. Mahkeme basladigindan beri oturdugu sanik koltuguna oturdu. Mahkeme baskani Rauf Rasid Abdurrahman, Saddam Huseyin’den ayaga kalkmasini istedi ancak devrik Irak lideri bunu reddetti. Bu direnis uzerine yargic, mubasirlerden Saddam Huseyin’i ayaga kaldirmalarini istedi. Saddam Huseyin, guvenlik gorevlilerine donerek, "Bana dokunmayin aptallar, kolumu bukmeyin" dedi. Yargic, artik konusmaya gerek olmadigini soyledi ve karari okudu. Karar okunurken, ellerini arkadan zaptetmeye calisan iki gorevliye ragmen Saddam zaman zaman parmagini hakime dogru salliyordu. Yargica yuksek sesle bagirarak kararin okunmasini bastirmaya calisti. Hakimin salondan yukselen sesler arasinda kararini bagirarak aciklamasinin ardindan sarsilmis gorunen Saddam, titreyerek "Allahuekber. Yasasin Irak. Yasasin Irak halki. Allah isgalciden buyuktur" diye bagirdi.

Saddam’in avukatlarindan ABD’nin eski Adalet Bakani Ramsey Clark, "Bu mahkeme bir komedi" deyince yargic tarafindan salondan atildi. Yargic "Asil komedi sensin. ABD’den buraya geldin Irak halkina hakaret ediyorsun" dedi. Ingilizce "Out out" diye bagirdi. Irakli Bassavci Cafer El Musavi, ABD’nin eski Adalet Bakani Ramsey Clark hakkinda, mahkemeye ve Iraklilara hakaret ettigi gerekcesiyle dava acilacagini acikladi.

Saddam Huseyin’in Urdun’de yasayan kizi Raghad ise "su anda yorum yapmak istemedigini" acikladi.

KURSUNA DIZILMEK ISTEMISTI

Bassavci Cafer El Musavi, Saddam Huseyin’in istedigi gibi kursuna dizilmeyecegini, asilacagini soyledi. El Musavi, "Cezalarin idam mangasi tarafindan infaz edilmesi, sadece askeri mahkemeler tarafindan verilen kararlarda uygulanir. Saddam olunceye dek asili kalacak, cunku isledigi suclar askeri degil, sivil nitelikli" dedi. Saddam Huseyin, Temmuz ayinda, olume mahkum edilmesi halinde cezasinin kursunla infaz edilmesini tercih ettigini aciklamisti. Devrik lider, "Saddam’in bir asker oldugunu hatirlayin, bu durumda asilarak degil, kursunlanarak idam edilmesi gerekir" demisti.

30 gun icinde idam Irak’in devrik lideri Saddam Huseyin, "Serefli bir asker olarak kursuna dizin beni" demisti. Ancak Bagdat’taki mahkemeden dun "asilarak idam" karari cikti. Temyiz bugun, infaz en gec 30 gun icinde.

Sucu: Sii katliami Sii kasabasi Duceyl’de 1982 yilinda 148 kisinin olumunden sorumlu tutulan Saddam, insanlik sucundan hukum giydi. Uvey kardesi Barzan el-Tikriti ile Devrim Mahkemesi Baskani Avad Ahmed el-Bander de idamla cezalandirildilar.

Allah, isgalciden buyuk Saddam, mahkeme baskani Abdurrahman’in karari okumasini bagirarak engellemeye calisti. Mubasirler tarafindan zaptedilen Saddam, "Allahuekber, Yasasin Irak. Allah, isgalciden buyuktur" diye bagirdi.

Baskan affi bile yok Temyizde onandiktan sonra Cumhurbaskani Talabani idam kararini imzalamak zorunda, af ihtimali yok. Bassavci, "Saddam’a olum mangasi yok, sucu askeri degil, sivil nitelikli. Olunceye dek asili kalacak" dedi.

Uvey kardese de idam

DUCEYL davasinda Saddam’in yani sira iki kisiye daha idam karari cikti. Ayrica bir muebbet, uc tane 15’er yil hapis cezasi ve bir beraat var.

IDAMLAR

Barzan Ibrahim El Tikriti: Saddam Huseyin’in uvey kardeslerinden El Tikriti 16 Nisan 2003’te Bagdat’ta yakalandi. 55 kisilik en cok aranan Iraklilar listesinde 52. sirada yer aliyordu. 1984’ten once Irak istihbaratinin basinda olan El Tikriti, 12 yil sureyle Irak’in Cenevre’deki BM temsilcisiydi ve Avrupa’daki Irak istihbarat agini yonetiyordu.

Avad Ahmed El Bander: Duceyl’de Siilere yonelik idam kararini veren Devrim Mahkemesi’nin eski baskani olan El Bander de idam hukmu giydi.

MUEBBET

Taha Yasin Ramazan: Eski devlet baskan yardimcisi. 18 Agustos 2003’te Musul’da pesmergeler tarafindan yakalandi ve Amerikalilara teslim edildi.

Amerikalilarin en cok aranan Iraklilar listesinde 20. sirada yer alan Saddam Huseyin’in yakin cevresindeki isimlerden biriydi ve bircok onemli kararin alinmasinda da Saddam Huseyin’in yanindaydi. Ramazan, Irakli Kurtlere yonelik, Halepce katliami dahil bircok teror eylemine karismakla da suclaniyordu.

Hapis ve beraat

Baas partisinin Duceyl bolgesi sorumlululari olan, Abdullah Kadem Rueyd, oglu Mezhar Abdullah Rueyd ve Ali Daeh Ali 15’er yil hapse mahkum edilirken, Nisan 2003’de feshedilen Baas partisinin bir baska yetkilisi olan Muhammed Azzam El Ali beraat etti.

0 yorum: