16 Nisan 2007 Pazartesi

Bafa Golu


Bafa Golu flora, fauna ve kus alanlari gibi ozellikleriyle dogal zenginliklere sahip, yaban hayati yonunden de onemli bir sulak alandir. Ege Denizinin Latmos korfezi iken M.S. 3. YY.da Buyuk Menderes Nehri'nin tasidigi aluvyonlarla denizle baglantisi kesilmis ve gol haline gelmistir.Zengin kulturel ve dogal kaynak degerleri nedeniyle 1994 yilinda 12.281 hektarlik bir alani kapsayacak sekilde Tabiat Parki olarak ilan edilmistir. 6708 hektarlik yuzey alani olan golun derinligi 25 mt'ye kadar ulasmaktadir.Bafa Golu'nun guneyinde Ilbira Daglari, kuzeyinde ise hasmetli goruntusuyle Besparmak Daglari bulunmaktadir.Bafa Golu nesli tehlike altinda bulunan bircok kusa ureme ve kislama imkani saglamaktadir.Dunyada nesli tukenme tehlikesi altinda bulunan Kasikci Kusu goldeki adaciklarda, Ak Kuyruklu Kartal ise golun kuzeyindeki Besparmak Daglarinda uremektedir.Kis aylarinda gole barinmak amaciyla Bahri, Kucuk Batagan, Kucuk Karabatak, Tepeli Pelikan,Boz Ordek, Elmabas Patka, Bataklik Kirlangici, Mahmuzlu Kiz Kusu, Sakarmeke, ve Flamingo gibi kuslar da gelmektedir. Bu nedenle Bafa Golu Onemli Kus Alanidir.

Bolgede 1989 yilindan bu yana surmekte olan asiri kurakliklar nedeniyle, Buyuk Menderes Nehrindeki akimlarda azalma oldugu ve buna bagli olarak da golun su seviyesinin dustugu bilinmektedir. Bafa Golundeki su seviyesinin dusmesi, gol suyundaki tuzluluk oranini yukselterek balik uretiminin azalmasina ve yaban hayatin tahrip olmasina neden olmustur.Bu soruna cozum bulmak icin D.S.I. Tarafindan, Dalyan Mevkiinde sisme lastik bir savak yaptirilmistir.Gol sularinin az oldugu donemlerde, Buyuk Menderes Nehrinin onu sisme lastik savakla kesilmekte, biriken sular Sercin Koyunde acilan kanalla gol beslenmekteydi. Daha sonra Ozbasi Koyu yakinlarina DSI tarafindan Kovanburnu regulatoru yapildi. Bu regulatordeki kapaklar kapaninca Menderesten gelen sular ana tahliye kanalina yoneldi. Dolayisiyla Bafa Golune giden kol susuz kaldi. Bafa Golune su girmeyince su seviyesi dustu.
balik olumlerine “alg patlamasi” olarak adlandirilan, bitkisel mikroorganizmalarin asiri uremesinden ve daha sonra gerceklesen bir dizi reaksiyondan kaynaklandigi seklinde raporlar yayinlandi. Gol kiyisi balcik haline geldi, kokular olusmaya basladi. Su Korfez Savasindaki petrole bulanmis deniz suyuna benzemeye basladi.
Bafa Golunde yasayan baliklar olmeye basladi. Baliklarda oluyordu, bitkilerde.Golun florasi ve faunasi yavas yavas yok oluyordu.

Goldeki ekosistemin bir parcasi olan kuslar da azalmaya basladi. Golde yasanan bu olumsuzluklardan dolayi kuslarin sayisi simdiki gibi hic azalmamisti.
Goldeki bu kuslari gormek icin dunyanin bircok ulkesinden kus gozlemcileri geliyordu. Ama kuslari gormek icin geliyorlardi. Goldeki denge bozulursa, kuslar gider, kus gozlemcileri de pesinden...
Turkiye'de cok ender rastlanilan ozelliklere sahip Bafa Golu'ne, her yil binlerce yerli-yabanci ziyaretci gelmektedir. Yerli-yabanci bircok televizyonlar belgesel cekmekte, bircok dergi ve gazete golun tarihini, sosyolojik yapisini, turistik tanitimini yapmaktadir.Bircok turizm acentalari burada kulturel turlar, doga yuruyusleri, kampcilik, botanik turlari, foto safari, kus gozlemciligi, manzara izleme, yuzme gibi bircok etkinlik gerceklestirmektedir.Goldeki bu son gelismeler buraya gelecek yerli-yabanci ziyaretcileri olumsuz olarak etkileyecektir.Dolayli olarak da, ekoturizmden beslenen turizmciyi ve ozellikle yore halkini zor durumda birakacak, balikcilik yapan tum koyler bu isi birakmak zorunda kalacaklardir.
Mitololojik efsanelerle dolu olan golde 5 adet ada olup, adalarda ve gol kiyisindaki antik yerlesim yerlerinde degisik kavimler yasamis ve bu kavimlere ait bircok kulturel eser bulunmaktadir. Her adanin ustunde manastir kalintilari bulunmakta, gol kiyisinda Sobran Kalesi ve antik Herakleia kentiyle kaya mezarlari yer almaktadir.Gol kiyisindaki ve yakinindaki koy halki tarafindan geleneksel yontemlerle balikcilik yapilmaktadir.Gol bir zamanlar yilan baliginin ihracat merkeziydi.
Boyle bir doga harikasi gol insan eliyle goz gore gore yok olmaktadir.Bafa Golu, tarihiyle, kulturuyle, mitolojisiyle, florasi ve faunasiyla, sosyolojik yapisiyla cok onemli ozelliklere sahip yegane bir goldur. Bu ozelliklerinden dolayi dunyaca taninmaktadir. Yerli yabanci TV'ler burada belgeseller cekmekte, dergiler Bafa Golu'nu anlatmaktadir. Bircok turizm acentalari burada kulturel turlar, doga yuruyusleri, kampcilik, botanik turlari, foto safari, kus gozlemciligi, manzara izleme, yuzme gibi bircok etkinlik gerceklestirmektedir.
Gunlerdir bircok yetkili gole gelip numune alip gitmektedir.Somut bir cozum getiren olmamistir.Son olarak gole DSI Genel Muduru gelerek inceleme yapmis ve aciklamasinda; buyuk baliklar degil, 3-5 cm.lik baliklarin oldugunu soylemistir.Biz yasanan balik olumlerinde olcu degil, onlarin yasamlariyla ilgileniyoruz. Sayin Genel Mudur Bafa Golu'nu iyi tanimamaktadir. Zamaninda oyle iri baliklar vardi ki, balikcilar kayiga guclukle cekmekteydi. Tonlarca yilan baligi cikmaktaydi. Su an bu baliklar artik yok.Belki o 3-5 santimlik baliklari da bulamayacagiz. 3-5 santimlik denilen o kucuk baliklar bir zincirin halkasidir.O baliklarla kuslar beslenmektedir.Ekolojik bir denge vardir.Bu baliklar olmazsa kuslar da gidecektir.Bu dengeyi bozmaya kimsenin hakki yoktur.
Goldeki ekolojik durumun tam olarak ne oldugu ve sorunlara somut cozumler bulunmasi icin, konusunda uzman bir universitenin bilimsel calisma yaparak, duruma netlik kazandirmasi gerektigine inaniyoruz. Golde sadece su numunesi alinip tahlil yapilmasi yeterli degildir. Sualtinda da bilimsel bir calisma yapilmasi gerekir. Goldeki sualti ekolojisinin ne durumda oldugunu bilen yok. Turkiye'de goller konusunda agirlikli calismalar yuruten bir universite vardir. SDU Egirdir Su Urunleri Fakultesi. Buradaki bilim adamlarinin gorusleri mutlaka alinmalidir.
Ayrica gorunen bir sey vardir.
O da, Bafa Golu su istemektedir.
Bafa Golu Kemer, Adiguzel, Topcam, Yaylakonak barajlarinin temiz sularindan istemektedir.
Nasilki bu temiz sular Soke Ovasindaki tarlalara veriliyorsa, Bafa Golune de verilmesi gerekir.
Bafa Golu'nun bu sulara ihtiyaci vardir.
Hem de sonuna kadar HAKKI vardir.

0 yorum: