16 Nisan 2007 Pazartesi

Gebelik ve bilgisayar kullanimi

Gebelik ve bilgisayar kullanimi

Su anda bu yaziyi okuyabildiginize gore siz de bilgisayar kullaniyorsunuz ve belki de hamilesiniz. Peki bilgisayar ekrani karsisinda durmak veya calismak bebeginize ya da size zarar verir mi? 1970'lerin 2. yarisindan itibaren video display terminal adi verilen monitorler yaygin olarak kullanilmaya baslandi. Internet ve bilgisayarlarin kullanimindaki son 5 yildaki inanilmasi guc artis bu teknolojik cihazlari neredeyse yasamimizin vazgecilmez bir parcasi haline soktu. Su anda sedece A.B.D'de 50 milyon bilgisayar kullanicisi oldugu, ve bunlarin en az yarisinin ureme cagindaki kadinlardan olustugu tahmin ediliyor. Gelecekte hemen herseyin bilgisayar yardimi ile yapilacagi dusunulurse konunun onemi daha belirginlesiyor.
1980'lerin baslarinda yapilan calismalarda VDT'lerin olculebilir miktarlarda X-isini yaymadigi tespit edildi. VDTler X-isini uretse bile bu isinin dogumsal defek yaratacak kadar yuksek olmadigi, ve isinin terminal tarafindan absorbe edildigi fark edildi.
Daha sonralari gebelikleri esnasinda VDT kullanan kadinlarda dusuk ve dogum defekleri bildirilmesi uzerine, bu terminallerin bazi eski televizyon cihazlari gibi zararli olabilecek isinlar yaydigi iddialari ortaligi karistirdi.
Gunumuzde bu tartisma hala daha devam etmektedir. Gecen yillar icerisinde teknoloji ve bilgilerdeki degisiklikler radyasyonun yanisira elektromanyetik alan (EMA) kavramini literature kazandirmistir. Elektrik kablolari ve elektrikli cihazlar EMA yaratirlar. Radyasyondan farkli olarak EMA hucrelerde olume yol acmaz, genlere hasar vermez ve uzunca bir suredir guvenli olarak kabul edilirler.

0 yorum: