16 Nisan 2007 Pazartesi

Nigde Alaaddin Cami Kapisindaki Siluet

Nigde'de, Alaaddin Camii'nin kapisindaki tacli kadin silueti gorenleri hayrete dusuruyor. Yilin sadece belli gunleri ortaya cikan silueti gorebilmek icin insanlar akin akin camiye geliyor. Nigde Kalesi'nde bulunan ve Anadolu Selcuklu Donemi'nde yaptirilan caminin cumle kapisi uzerindeki tas islemesi gorenleri sasirtiyor.

1223 yilinda, Nigde Sancakbeyi Ziynettin Besare tarafindan yaptirilan Alaaddin Camii'nin cumle kapisi uzerindeki kadin silueti Selcuklu mimarisinin tum inceliklerini yansitiyor. Agustos ve eylul aylarinda caminin doguya bakan tas kabartma kapisinda, camiye dikey vuran gunesin golgeleri, kapida tacli bir kadin basi silueti olusmasina neden oluyor. Cocuklar kendilerince bulduklari renkli cam yontemiyle kadin siluetini izlerken, turistler kameralara kaydederek bu ani olumsuzlestirmeye calisiyor.

Efsaneye gore, Selcuklu Sancakbeyi Ziynettin Besare il merkezine bir cami yapilmasi icin emir verir. Camiyi yapan usta da Sancakbeyi'nin kizina sirilsiklam asiktir. Camiyi yaparken, prensese olan askini sonsuza kadar yasatmak isteyen usta, duvarin taslarina Sancakbeyi'nin kizinin yuz kisminin siluetinin dogmasi icin buyuk emek verir. Asirlardir prensesin yuzu, Alaaddin Camii'nin kapisinda isik golgesi olarak belirir. Ustanin sevdigi kiza kavusamadigi ve bu nedenle askini taslara isledigi rivayet edilir.

Tas isciligi ve orijinal mimarisi ile Anadolu Selcuklu camilerinin en iyi orneklerinden biri olan Alaaddin Camii'ne, dikdortgen yapisi ayri bir guzellik katiyor.

http://img48.imageshack.us/img48/5774/kapmj6.png

0 yorum: