26 Nisan 2007 Perşembe

RTUK'e gore kitap televizyonu gecti....



RTUK'e gore kitap televizyonu gecti

A.A

RTUK'un 17 ilde 1719 cocuk uzerinde yaptigi ”Ilkogretim Cagindaki Cocuklarin Televizyon Izleme Aliskanlari” arastirmasinda ilginc sonuclara ulasildi.


Arastirmaya gore, ilkokul cocuklari bos zamanlarinda en fazla kitap okuyor. Kitabi cok az farkla televizyon ve arkadaslarla oynama izliyor.

Cocuklarin yarisindan fazlasinin evinde bilgisayar bulunmazken, yuzde 47'si bilgisayar sahibi. Bilgisayar sahibi cocuklarin yuzde yuzde 51.5'i de internete baglaniyor.

Ogrenciler bilgisayari en fazla oyun ve eglence icin kullaniyor. Bilgisayarin kullanim amacini, ogrencilerin yuzde 70'e yakini “oyun ve eglence” olarak acikliyor.

Ogrencilerin yariya yakini, hafta icinde 17.00-20.00 ve 20.00-22.00 saatleri arasinda televizyon izliyor. Arastirma sonuclarina gore, ilkogretim cagindaki cocuklar TV'de en fazla cizgi film izliyor. Bunu yerli diziler, yarisma programlari, filmler ve cocuk programlari izliyor. Cocuklarin en cok sevdigi cizgi film ise Tom ve Jerry. Buggs Bunny 2. sirada, Sirinler 3. sirada, Orumcek Adam da (Spider Man) 4. sirada yer aliyor.

Cocuklarin en cok sevdigi dizi filmler de sirasiyla Sihirli Annem, Yabanci Damat, Aci Hayat, Cennet Mahallesi, Ask Oyunu ve Avrupa Yakasi.

Ilkogretim cagindaki cocuklarin en cok sevdigi televizyon kahramani ise Orumcek Adam. Buggs Bunny 2, Kurtlar Vadisi kahramani Polat Alemdar ise 3. sirada geliyor.

Reklamlar da en fazla cocuklar tarafindan izleniyor. Cem Yilmaz'in rol aldigi Opet reklami, cocuklarin en begendigi reklam. Cocuklar daha sonra sirasiyla Axess ve Pepsi reklamlarini seviyor.

Cocuklari televizyon izlerken en cok rahatsiz eren goruntuler ise ”acik-sacik ciplaklik iceren goruntuler”, “kavga ve siddet goruntuleri” ile ”insanlarin agladigini gosteren goruntuler.”

Televizyonun faydasi konusunda da cocuklarin yuzde 60'a yakini, “TV bilgilendiriyor” cevabini verdi. Cocuklarin “eglendiriyor” ve “hayal dunyami gelistiriyor” cevaplari da one cikti.

Cocuklar buyuduklerinde en fazla “Sihirli Annem” dizisindeki “Betus” gibi olmak istiyorlar. Bunu, Polat Alemdar ve Cem Yilmaz izliyor.







0 yorum: