26 Nisan 2007 Perşembe

Iskenderun'u su basti

Iskenderun'u su basti



Hatay'in Iskenderun Ilcesi'nde, saganak yagis ilceyi sular altinda birakti. Ilcenin icinden gecen Feyzan Kanali tasarken kurtarma ekipleri mahsur kalan vatandaslari kurtarmak icin seferber oldu.


Dun sabah saatlerinde baslayan, ancak aksam saatlerinden itibaren siddetini arttirarak saganak halinde suren yagis, ilcede sele neden oldu. Sahil Evleri semti, Meydan, Barbaros, Dumlupinar, Numune, Akbaglar, Sakarya ve Kurtulus mahallerindeki evlerin zemin katlari su altinda kaldi. Ayrica sahil kesimindeki restoran ve kafeleri de su basti.

Ilcenin yaklasik 3'te 1'i selden etkilenirken bazi isyerlerinde gec saatlerine kadar calisan isciler, isyerinde mahsur kaldi. Polis, jandarma ve itfaiye ekipleri mahsur kalanlari kurtarmak icin seferber oldu. Iskenderun Belediyesi Itfaiyesi ekipleri, vidanjorlerle su bosaltma calismalarina basladi. Ilcenin icinden gecen ve Fransiz isgali doneminde su baskinlarini onlemek icin yapilan Feyzan Kanali da, asiri yagisi kaldiramayarak tasti. Ayrica yagis nedeniyle cok sayida maddi hasarli kaza da meydana geldi. Kente elektrik verilemezken, E-90 Karayolu'nun trafik akisi, Iskenderun Antakya bolumundeki yagis nedeniyle 2 saattir tek seritten saglanabiliyor.

Meteoroloji yetkilileri, gun boyunca kentte metrekareye 63 kilogram yagisin dustugunu belirtti.

"SEL, DAGDAN TOPRAK, TAS NE BULDUYSA KENTE INDIRDI”

Iskenderun Belediye Baskani Mete Aslan, Iskenderun'un, Turkiye'nin en iyi altyapisina sahip kentlerden biri oldugunu ifade ederek sorunun olusumunda yagislarin siddeti yaninda otoyolun yarattigi sikintilarin etkili oldugunu bildirdi.

Altyapinin yagisi kisa surede tahliye edebilecek sekilde yapildigini vurgulayan Aslan, “Yagis sorun degil, ama sel, dagdan toprak, tas ne bulduysa kente indirdi. Feyezan Kanali her seyi surukleyerek onune katan sel dolayisiyla islevsiz kaldi. Ev ve isyerleri sular altinda kaldi” seklinde konustu.

“Kentte bir afet yasandi” diyen Aslan, olasi sorunlara dikkati cekmek amaciyla otoyolun yapimi sirasindaki yanlisliklari basta Karayollari yetkilileri olmak uzere ilgililere birkac kez bildirdiklerini vurguladiklarini kaydetti.

Tek tesellilerinin can kaybi yasanmamasi oldugunu ifade eden Aslan, soyle devam etti:

“Uzucu bir olay yasadik. Sel dolayisiyla asfalt yollarimizin yuzde 50'ye yakini zarar gordu. Simdi yogun bir sekilde tahliyeler icin ekiplerimiz calismalarini surduruyor. Bir an once normal yasama donmeye calisiyoruz.

Zararlarin tespit edilmesinin ardindan gerekli girisimlerde bulunacagiz. Otobanin Iskenderun-Antakya bolumundeki sorunun giderilmesi gerekiyor. Ayrica, elektriklerin yagislarda surekli kesilmesi de sorun yaratiyor. Bu afette oldugu gibi motopomplari calistirmakta gucluk cektik.”

Belediye ekiplerinin is makinelerinin calismalari icin yeterli oldugunu, buna ragmen cevre belediyelerden ve bazi kurumlardan takviyeler geld

EGITIM-OGRETIME ARA

Iskenderun Kaymakami Cengiz Horozoglu, saganak yagis yuzunden meydana gelen sel nedeniyle ilce merkezindeki okullarda 3 gun, belde ve koylerde de 1 gun sureyle egitim-ogretime ara verildigini bildirdi.

Horozoglu, sel nedeniyle yasanan sikintilarin giderilmesi amaciyla calismalari surdurduklerini ifade etti. Horozoglu, ilce merkezindeki ilkogretim okullari ile liselerde 3 gun, belde ve koylerde de 1 gun sureyle egitime ara verildigini kaydetti.

300 CADIR, 5 BIN BATTANIYE VE 5 BIN KUMANYA

Kizilay Iskenderun'da saganak yagis nedeniyle olusan selden etkilenenler icin 300 cadir, 5 bin battaniye ve 5 bin kumanya gonderdi. Kizilay yetkililerinden alinan bilgiye gore, Iskenderun'un Pinarbasi, Dumlupinar, Muradiye, Numune, Meydan, Gursel ve Mustafa Kemal mahallelerinde 10 bin kisi sel nedeniyle magdur oldu. Kizilay, magdur olanlar icin ilk etapta 5 bin kumanya, 5 bin battaniye, 5 bin sise su ve 300 cadiri bolgeye ulastirdi.

Ayrica, saganak yagistan olumsuz etkilenen Iskenderun'a seyyar mutfaklar da Ankara'dan yola ciktigi bildirildi.

0 yorum: