22 Nisan 2007 Pazar

Hindistan’da kocekler vergi topluyor

PATNA - Hindistan’in en yoksul eyaleti Bihar’in baskenti Patna’da belediye, borc takan mukelleflerden vergi toplayabilmek icin cok radikal bir careye basvurdu. Nufusu yarim milyonu bulan kentte sadece 2 bin kisiden duzenli olarak emlak ve su vergisi tahsil edebilen belediye, gelir kaynaklari hizla kuruyunca, Hindistan’a ozgu hadim edilmis erkeklerden olusan kocekler kastindan yardim istedi.

Belediyenin anlastigi kocekler maliye memurlarinin esliginde dukkan dukkan dolasip, dans ve sarkilarla ikna ettikleri esnaftan, gecikmis ve birikmis belediye vergilerini tahsil ediyor.

Hindistan’da kendine ozgu toplumsal bir grup olarak taninan ve gecmisleri yuzlerce yila dayanan hadim edilmis erkeklerden olusan kocekler kastinin uyeleri, hayatlarini dugunlerde raks etmek ve yeni dogmus cocuklara hayir duada bulunmak karsiliginda aldiklari bahsislerle kazaniyor.

ILK GUN 13 BIN 500 YTL TOPLADILAR
Belediye, deyim yerindeyse yapistiklari insandan bahsis koparmadan ayrilmamakta gosterdikleri inatciliklari ve yilmazliklariyla taninan koceklerin bu huylari sayesinde iyi birer vergi tahsildari olacaklarini umuyor. Patna Defterdari Bharat Sarma, kocek tahsildarlarin gorevdeki ilk is gunu sonunda 425 bin rupi (yaklasik 13 bin 500 YTL) gibi hayli tatminkar bir tahsilatla donduklerini soyledi.

VERGININ YUZDE 4’U KOCEKLERE

Koceklere maas baglanmadigi, ucret olarak tahsil ettikleri vergilerin yuzde 4’unun kendilerine birakildigini belirten Sarma, esnafin taktigi vergiler tahsil edildikten sonra, yeni tahsildarlarin vergi odemeyen ev sahiplerinin uzerine salinacagini kaydetti.

kaynak:ntv

0 yorum: