11 Nisan 2007 Çarşamba

Her sey seninle baslar

“Bulanik su denize gitmeyi ister; ama balcik suyun ayagini tutmustur, ceker de ceker.”
(Hz. Mevl�n� - Mesnevi)
Nefis balcik gibidir, hep karanligina ceker seni. Gayret atina binmek istersin; tutar, bos heveslerle oyalar seni…

Gecelerini ibadet kandilleriyle suslemek istersin, uykunun hayvani tadiyla baglar yolunu. Su sinanma yurdunda gayret, hamiyet ufkunda yol almak istersin, heva ve hevesin ne cazibeli tuzaklariyla tutar seni.

Senin gonlunde dunyaya iliskin baglar vardir; sayisiz gizli bagla dunyaya baglanmissin ki otelere bakamiyorsun. Icindeki ibadet kusu seni alip yucelere kanatlandirmak ister; ama gaflet zincirleri seni yataga ceker.

Icindeki azim, istek meltemi kavrulmus yureklere serinlik ol, der, tembellik, umursamazlik hastaligi bunyeni esir alir. Birkac yurecige merhem olmak istersin, olamazsin.

Semirte semirte hantallastirdigin bedenin senin ruhuna kopmaz bir bag olmustur; hazlara, yiyecege, gosterise, mala-mulke ceker seni.

Gozun ruh yuceliginde olsa bile kendinde o gucu bulamiyorsun; beden putu bir vakum gibi yutuyor sermayeni. “Bu dunya tuzaktir, yemi de istek…”

Istek tuzaklari balcik gibi tutuyor seni, kalp ve ruh iklimine varamiyorsun. Ama ecele dek olan beden beraberligi sona erince ne edeceksin? Dusun ki bedenin gidasi arpa, samandir; ruhun gidasi manevi aziklar... Oyleyse egreti isiga baglanip kalacagina, hic sonmeyen isiga kenetlen de seni yuceler yucesine agdirsin. Senin mayan “esref” iksiriyle yogrulmussa, dunyadaki hicbir gecici haz, heves, guzellik seni mutlu etmeyecektir.

Aklini kullanmazsan basiretsizlik tutar yolunu. Gonlunun sesini duymazsan nefis celme atar durur.

Her seyi dunyada ararsan, dunya ayagina bag olur. Gozunu yucelere dik, oteler senin dunya yukunu hafifletsin. Cok yiyip ictin mi dunya ehli kesilir, toza topraga baglanmis olursun. Biriktirdigini yiyemeden gocup gidenlerden olacagina seninle birlikte gelebilecek azigin bol olsun. Kisacasi, deniz de senin icindedir, balcik da; gul bahcesi de biter nefesinden, dikenlik de… Bir anda balcik deryasindan kopabilirsen bastan ayaga guzel kokuyla donanir, gonul ehlinin bahcesine gul olursun.

0 yorum: