23 Mayıs 2007 Çarşamba

türkiyede seçimlerde kota sistemi sart

Birleşmiş Milletler Gelişme Programı'nın 2004 Yılı İnsani Gelişme Raporu, Türkiye'de kadınların ekonomik ve politik yaşama katılımının son derece düşük düzeyde olduğunu ortaya koydu. Türkiye, raporun HDI â€" İnsani Gelişme İndeksi'ne göre 177 ülke arasında 88. olurken, GDI - Cinsiyete Göre Gelişme İndeksi'nde 144 ülkeden 70. oldu. GEM â€" Kadınların Ekonomik ve Politik Yaşama Katılım İndeksi'nde ise ülkemiz son derece gerilerde yer alarak 163 ülkeden 150. oldu.

GEM'i oluşturan ölçütlerde Türkiye, parlamentoda temsil açısından dünyada en kötü durumdaki ülkeler arasında yer alıyor. Mesleki ve teknik beceri isteyen işlerde çalışan kadın oranında %31,2 ile 84 ülke içinde 75. sırada, kamu - özel sektör yönetim ve idari kademede temsilde %6,7 oran ile 83 ülke içinde 79. sırada, kadın ve erkek ücreti oranında %60 ile 153 ülke içinde 49. sırada yer alıyor.

Ka.Der'den Siyasette Eşitlik İçin Kampanya

Ka.Der (Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği), kadınların siyasal hayatta daha fazla söz hakkına sahip olmalarını ve daha iyi temsil edilmelerini sağlayacak bir kota kampanyası başlattı. ETEK (Eşit Temsil, Eşit Katılım) adıyla başlatılan kampanya ile, siyasal karar organlarına seçilecek kişilerin belirlenmesinde uygulanan seçim usullerine özel hükümler eklenerek kadınlara belli oranda yer ayrılmasının sağlanması amaçlanıyor.

Kampanyanın ilk büyük platform toplantısı, 18 Ocak Salı günü Bursa'da Tayyare Kültür Merkezi Üst Salon'da saat 14.00'da yapılıyor. Farklı siyasal partilerden, sivil toplum kuruluşlarından ve kurumlardan temsilcilerin ve geniş bir kadın kitlesinin katılımıyla yapılacak olan toplantıda, kadınların TBMM'de ve yerel yönetimlerdeki temsil oranını yükseltmek için Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları'nda yapılması istenen değişiklikler de tartışılacak.

KA.DER Genel Başkanı Ayşe Bilge Dicleli KA.DER şubelerinin ve girişimlerinin bulunduğu illerde benzer toplantıların gerçekleştirileceğini belirtti ve Türkiye'deki durumu şu sözlerle özetledi: YURDUMUZ ANADOLU â€" MECLİSİMİZ BABA DOLU!

Mavi forum

0 yorum: