23 Mayıs 2007 Çarşamba

Saçlarınızı boyarken daha çok yıpratmayın



Kendimizde bir değişiklik yapmak istediğimizde imdadımıza yetişen rengarenk saç boyalarının, birçok çeşidi ve rengi bulunuyor. Önemli olan saça en az zarar vereni bulmak ve doğru uygulamak Kendimizde bir değişiklik yapmak istediğimizde imdadımıza yetişen rengarenk saç boyalarının, birçok çeşidi ve rengi bulunuyor. Önemli olan saça en az zarar vereni bulmak ve doğru uygulamak.

Bazılarımız saçlarımıza parlaklık vermek için, bazılarımız farklı bir renk için, çoğumuz ise beyazlarımızı kapatmak için saçlarımızı sık sık boyarız. Dip boyası, röflesi, baleyajı derken birçok kimyasal işlemden geçen saçlar, zamanla yıpranıyor. Boyanın ince telli saçları kalınlaştırdığı söylense de, özünde kimyasal maddeler içeren saç boyaları saça bir miktar zarar veriyor. Saça en az zarar veren boya tipi direkt içerikli olanları. Bu boya tipi, saçı değiştirmeden, saç telinin dış yüzeyine sabitlenir; ışıltı ve yansıma yaratırlar. Ama beyazları kapatmazlar. Etkisi 6-8 şampuanlamadan sonra hafifler. İçlerinde su ve amonyak bulunan, kalıcı boya olarak da bilinen oksidasyon bazlı boyalar ise, saça rengini veren melaninin yapısını değiştirirler. Amonyak, boyanın saça nüfuz edebilmesi için saç telini açar. Saçınızdaki beyazları tamamen kapatmak ya da saç renginizde radikal bir değişiklik yapmak için bu tip boyaları kullanabilirsiniz. Ancak, bu tip boylarla, 4 hafta geçmeden saçın tekrar boyanması çok zararlı. Saç renginde birkaç ton değişiklik yapan sür ton boyalar ise, sadece oksijenli su içerir. Saça içinde amonyak bulunan boyalardan daha az zarar verirler ve beyaz saçları yüzde elli oranında kapatırlar. Saçlarınız cansızsa en akıllıca olanı hiç boyamamaktır. Ama ille de boyayacağım diyorsanız, iyi bir kuaföre başvurun. Oksidasyon bazlı boyalara kıyasla direkt ve doğal boyalar daha az alerjiye neden olur. Alerji vakalarının çoğu doğrudan boya maddesiyle ilgili. Bu nedenle ev kullanıcılarına, tüm saça boya uygulamadan önce küçük bir bölgede boyayı denemeleri tavsiye edilir. Kuaförler de benzer şekilde uygulama yapar. daha Çok eskiden beri saça renk vermek için kullanılan kınanın avantajı, saça diğer kimyasal saç boyaları gibi zarar vememesi... Birçok doğal boya kına kullanılarak yapılsa da kına fazla renk seçeneği sunmaz. Doğal boyalar şampuanlamayla yok olur. Düzenli olarak kullanılırsa yoğunlukları artar; çünkü saçta halen var olan boyanın üzerine tutunurlar. Böylece doğal boyalar, saçın genel bütünlüğünü bozmadan saç renginin sabit tutulabilmesi açısından yararlıdır.

DAHA AZ YIPRANMA
Dermatolog Dr. Melisa Eczacıbaşı, saç rengini oryal veya peroksitlerle açmanın zararlı olduğunu ve bu işlemlerin sonucunda saçların kolay kırıldığını belirtiyor. Eczacıbaşı, saçın daha az yıpranması için saç rengine yakın tonların tercih edilmesini öneriyor. Yapılan uygulama ve boyalarla saçın zarar görmesi durumunda Eczacıbaşı şunları öneriyor: "Saçlarınızı istediğiniz uzunluktan daha kısa kestirip, saçınızı bir dönem için dinlendirip periyodik ve düzenli bir bakıma tabi tutabilirsiniz. Ağızdan alınan ve kıl köklerini besleyici etkisi olan ilaçlar, saç mezoterapisi (saça vitamin enjeksiyonu) ve saç bakım maskeleri saçlarınızda bir süre sonra iyileşmelerin gözlemlemesini sağlayacaktır."

Nelere dikkat etmek gerekir ?

Dermatolog Dr. Melisa Eczacıbaşı saç boyarken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor:
* Saçı yıkarken ılık su, Ph derecesı 5.5 - 6.5 arasındaki saç bakım ürünleri ve şampuanları tercih etmek gerekir.
* Boyayı kirli saça uygulayın. Çünkü saçların dibinde birikmiş olan, saçın doğal yağı sebum, boyadaki kimyasal maddelere karşı saçı korur.
* Hassas ve alerjik bünyeli kişilerde, yarı kalıcı veya kalıcı boyalar uygulanmadan önce, alerjik test yapılması kişiyi olası reaksiyonlara karşı korur. Boya yapılmadan önce, ensede görünmeyen bir yerde veya saçın bir kısmında boya denenebilir.
* İlk kez boyanan saçta istenilen renk tonu tutmayabilir ve yer yer kızıl renk değişiklikleri görülebilir.
* Çok az olmakla birlikte, bazı kişilerde boyadaki parafenilenediamin maddesine karşı yüzde şişkinlik ve kızarıklık gibi reaksiyonlar görülebilir. Böyle durumlarda saç acilen yıkanmalı ve gerekirse doktora başvurulmalı.


Mavi forum

0 yorum: