23 Mayıs 2007 Çarşamba

Sahte kokular sağlığı tehdit ediyor

İnsan sağlığını tehdit eden yiyecek ve içeceklere şimdi de kokular eklendi. İzinsiz olarak üretilen ve satılan oda ve oto kokularının, zehirlenme, sinir sistemi bozuklukları ve alerjik reaksiyonlara yol açtığı bildirildi. İstanbul İkitelli'deki Marmara Sanayi Sitesi'nde faaliyet gösteren Seçil Oto Kokuları firmasının Mesul Müdürü Yüksek Kimya Mühendisi Koray Toy, hava aromatize edici ürünler olarak adlandırılan oda ve oto kokularının bilinçli kullanılması gerektiğini söyledi. 'ASTIM

KRİZİNE YOL AÇAR'

Koray Toy, izinsiz üretilen oda ve araba kokularının, göz yaşarması veya kuruması, çift görme, burun tıkanıklığı, kulak çınlaması ve ağrısı, baş dönmesi, öksürük, nefes darlığı, yutkunmada zorluk, astım krizi, uyumsuzluk, kısa süreli hafıza kaybı, konsantrasyon bozukluğu, mide bulantısı, endişe, çabuk kızma, huzursuzluk, isilik, kurdeşen, egzama gibi birçok sağlık sorununa yol açtığını söyledi.

SAĞLIK BAKANLIĞI UYARDI

Bu arada, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü de bir açıklama yaparak izinsiz üretilerek satılan oda ve oto kokularının halk sağlığına yönelik tehlikeleri konusunda yurttaşları uyardı. Bakanlık açıklamasında, "Sağlık Bakanlığı'ndan izin alınmadan üretilen ve satılan bu ürünler, zehirlenme ve sinir sistemi bozukluklarına, alerjik reaksiyonlara da yol açmaktadır. Bu ürünlere Bakanlığımızca izin verilirken içeriğinde halk sağlığını tehdit edecek madde taşımamasına dikkat edilmektedir" denildi. Açıklamada, tüketicilerin söz konusu ürünleri alırken, etiket bilgilerindeki uyarıları dikkate alması, ürünün izin tarih ve sayısının bulunup bulunmadığına bakması, izin almamış olan ürünleri satın alınmaması gerektiği vurgulandı. Yüksek Kimya Mühendisi Koray Toy, denetimi yapılan kokuların hiç zararı olmadığını söyledi.

Mavi forum

0 yorum: