22 Mayıs 2007 Salı

İştahı yenmek için 5 altın kural



Baharla birlikte fazla kilolardan kurtulmak isteyenlere sağlıklı zayıflamanın püf noktalarını ve iştahı yenmeyi tavsiye eden uzmanlar, "Yiyecekleri iyi çiğneyin, güç harcayarak egzersiz yapın, tat alma duyusunu tatmin edin ve her gün 2-2-5 litre su tüketin" diyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatoş Özcan, çağın en önemli sorunlarından birisi olan şişmanlığın, teknolojinin getirdiği hayat şekli, ayaküstü beslenme ile günden güne önem kazandığını anlatarak, "Bu sebeple başta kadınlar olmak üzere birçok kişi diyetlere başvuruyor. Ancak çoğu aşırı düşük kalorili ve yetersiz beslenmeyi beraberinde getiren bu şok diyetler, yarardan çok zarar veriyor. Sağlıklı zayıflamak için dikkat edilmesi gereken basit ama etkili noktalar var. Bu tavsiyelere de kulak verin" diyor.

Diyetisyen Fatoş Özcan'ın tavsiyeleri şöyle;

"Öncelikle diyetinizi düzenleyen kişiyi doğru seçin. Kararlı ve sabırlı olun. Hedef kilonuzu 5'şer kilogram olarak 1- 2 aylık sürelere bölün. Şeker ve şekerli yiyeceklerden sakının. Az ve uygun yağ tüketin, salatalarınızı asla yağsız yemeyin. Şarküteri ürünlerinden sakının. Tuzu az tüketin. İçeriğini bilmediğiniz hazır gıdaları tüketmeyin, etiket bilgilerini sorgulayın. Günde 2-2,5 litre su tüketin, susamadan da su için. Az ve sık beslenin, asla öğün atlamayın, iyi çiğneyin. Fast-Food tüketimine dikkat edin. Kahvaltı yapma alışkanlığı edinin. Alışverişi listesiz ve açken yapmayın. Aktif olun, aktivitelerinizi düzenli ve ritmik yapın. Seyahat ve tatil gibi durumları dengeleyin."

Uzmanların iştahı yenmek konusunda açıkladığı 5 önemli kural ise şöyle:

- Daha uzun süre çiğneyin: Yiyecekleri uzun süre çiğnedikten sonra yutmak, beyinin vücuda giren besinleri kaydetmesine zaman tanımak anlamına gelir. Üstelik tat alma duyusu da daha fazla tatmin edilir. Böylece doyduğunuzu anlamanıza yemeye son vermeniz arasındaki zaman kısalıyor.

- Güç harcayarak egzersiz yapın: Egzersizleriniz zorlaştıkça vücut ısınız artıyor ve daha fazla kalori yakmaya başlıyorsunuz. Bu durumda egzersizi takip eden bir kaç saat boyunca iştahınızın bastırılmasına neden oluyor. Böyle bir durumda, normal öğün saatinden bir kaç saat önce egzersiz yapmaya başlamak en mantıklısı. Çünkü öğün saati geldiğinde spor yapmanın verdiği etkiyle iştahınız biraz daha kapalı olacaktır.

- Tat alma duyunuzu tatmin edin: Yapılan araştırmalara göre değişik tatlarla bu duyuyu tatmin etmek, daha az miktarla yetinebilmemizi sağlıyor. Sürekli aynı yemeği yemek ise, özellikle de tadı hoşunuza gitmiyorsa, bir süre sonra tat alma mekanizmanızın kendini iptal etmesine neden oluyor. Bu yüzden de kendinizi sanki hiç yemek yememiş gibi hissedebiliyorsunuz.

- Atıştırma krizlerini engelleyin: Gün içinde sık ve az öğünler yemek, iştahınızın kontrolden çıkmasını önlemenin en kolay yolu. Belki yine arada bir şeyler atıştırmak isteyebilirsiniz ama sizi doyuracak miktarla çok az olacaktır. Böyle bir durumda atıştırmak için sağlıklı karbonhidratlara yönelin.

- Daha fazla su için: Su içmek kendinizi tok hissetmenize yardımcı olduğu için önemli Ayrıca vücudunuz susuz kaldığında çoğu zaman açlık hissine benzeyen sinyaller gönderiyor. Bol su içmek bedeninizin su istediği zamanlarda yemeğe yönelmenizi de önler.


Mavi forum

0 yorum: