22 Mayıs 2007 Salı

Aşırı kıllanma nelere işaret?

[güneş gazetesinden derlemedir. 18,06,2005]


Bazı kadınları son derece rahatsız eden aşırı kıllanma altta yatan bir hastalığın habercisi olabilir...


Yaz aylarının gelmesiyle birlikte bakımlar, güzelleşme isteğimiz arttı. Ancak bazı kadınları mutsuz eden sadace dış görünüşüne gölge düşürmekle kalmayıp aynı zamanda bazı durumlarda bir sağlık sorununun habercisi de olabilen aşırı kıllanmaya karşı ne yapılmalı? Dr. Cenk Kiper www.mutluinsan.com sitesinde konuyu ele alıyor. Vücudun normalden aşırı kıllanmasına ''Hirsutismus'' deniyor. Aşırının ölçüsü toplumdan topluma, insandan insana değişebiliyor. Bir insana göre veya bir topluma göre önemli olan kıllanma, bir diğer insan veya topluma göre mutsuzluk nedeni olabilir.

SORUN NE OLABİLİR?
Dr. Kiper ''Kıllanma genelde kozmetik bir problemden daha fazlasıdır. Çünkü altında hormonal bir neden yatmaktadır. Normal dışı kıllanma her kadında az miktarda var olan erkeklik hormonunun çeşitli nedenlerle artmasına bağlı olarak gelişir. Çok az olarak da bazen kıl köklerinin bu hormona hassasiyeti artar'' diyor.
Üst dudakta, alt çene ve üst çenede, şakaklarda, göğüsler arasında, meme başı etrafında, göbek altında, kuyruk sokumunda ve kalçalarda anormal kıllanma vardır. Bu bölgelerde kadınlarda var olan ince, renksiz, kısa ayva tüyleri kalın, uzun koyu renkli kıllara dönüşür ve deri yağlanır, yüz sırt ve göğüs civarında akneler oluşabilir.

DERECELERİ
3 Hafif kıllanma; yüz yanlarında, çenede (tam sakal değil ), kol ve bacaklarda hafif kıl artışı, ve karında artma, kıl yapısı ince, yumuşak ve açık renkte
3 Orta derecede kıllanma, kıl yapısı kalın ve koyudur, yüzde ( tam sakal değil ), göğüste, karında kıllanma vardır.
3 Aşırı kıllanmada ise kaba kalın kıllar, yüzde sakal oluşumu, kulaklar, parmaklarda dahi kıllanma vardır.




NE YAPMALIYIZ?
Altta yatan neden araştırılmalıdır, bunun için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına müracaat etmelisiniz. Toplumumuzda görülen kıllanmalarının bir çoğu basit nedenlerden oluşmakta hastanın yaşı, konumu, çocuk isteyip istemediği gibi durumlar değerlendirilerek verilen tedavilerle bu konu çözümlenmektedir. Adet düzensizliği ve kıllanma arasındaki yakın ilişki göz ardı edilmemeli bu tip yakınmaları olanlar en kısa sürede hekime başvurmalıdırlar.




Anne adayları; vücut çatlakları korkutmasın
Anne adaylarını endişelendiren çatlaklar vücudun hızlı kilo alımına bağlı olarak artış gösteriyor
Hamİlelİk döneminde oluşan çatlaklar pek çok annenin merak konusu. International Polikliniği Etiler Estetik Dermatoloji Uzmanı Dr. Gamze Menteşoğlu akıllara takılan sorulara yanıt veriyor.

NEDEN OLUR?
Çatlaklar deri altındaki dokuların ani gelişmesi ve büyümesine derinin yetersiz kalması sonucu oluşur. Yani alttaki dokunun hızlı büyümesine derinin esneme kapasitesi yetersiz kalır ve deri bu bölgelerde ayrılır. Vücut bu bölümleri onarım dokusu ile doldurur. Çatlak oluşumunu hızlı kilo alımları destekler.

AŞIRI KİLO
Hamilelikte 8-13 kilo arası kilo alımı gerçekleşirse kişinin daha az oranda çatlakla karşılaşması söz konusu olur. Kremler de işe yarayacaktır.

Mavi forum

0 yorum: