21 Mayıs 2007 Pazartesi

Bahar YorgunluĞuna Dİkkat!!

Herkeste bir bitkinlik, bir bıkkınlıktır gidiyor. Kimsenin kolunu kaldırmaya hali yok. Bahar gelsin diye inledik ama bahar sanki senenin tüm yorgunluğunu tetikledi. Peki nedeni ve çözümleri neler? Cevabı Prof. Dr. Zeki Karagülle'den dinleyelim...


Bahar mevsimiyle birlikte artan havadaki elektrik yükü, yorgunluk, halsizlik ve gerginliğe yol açıyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle havaların ısınmasıyla metabolizmada oluşan değişikliklerin, yorgunluk, halsizlik, eklem ağrıları gibi şikayetleri de beraberinde getirdiğini belirtiyor.

Bahar aylarında neden yorgunluk görülür?
Prof. Dr. Zeki Karagülle: Bahar mevsiminde havadaki elektrik yükünün artar. Bu yüklerden pozitif olanların vücutta zindelik, negatif olanların ise yorgunluk, halsizlik ve olur.

Elektirik yükü neden artar?
Prof. Dr. Zeki Karagülle: Taşıtların havayı kirletmesi, sanayi atıkları, trafik keşmekeşi nedeniyle şehirlerdeki elektrik yükünün daha fazladır. Bahar aylarında hava sıcaklıklarına bağlı olarak insan metabolizmasında oluşan değişiklikler yorgunluğu artırır.

Bahar yorgunluğu bir hastalık mıdır?
Prof. Dr. Zeki Karagülle: Bahar yorgunluğu bir hastalık olarak tanımlanmıyor ama önlem alınmazsa kronikleşebilir. Bahar aylarında özellikle romatizma, astım kalp, mide ülserleri ve hipertansiyonu bulunanların dikkatli olması gerekir. metabolizmada meydana gelen değişikliklerin, bu hastalıkları olumsuz etkilediğini anlattı.

Bahar yorgunluğunun etkilerinden kurtulmak için tavsiyeleriniz nelerdir?
Prof. Dr. Zeki Karagülle:
Alışılmış olan uyku ritimlerinde ani değişiklikler yapmayın. Yatış kalkış saatlerini birdenbire değiştirmeyin.

Yaşamınıza, giyim kuşamınıza ve beslenmenize dikkat edin.

Baharın başlamasıyla birlikte vücudun daha çok vitamin ve minerale ihtiyacı var. Özellikle B ve C vitaminleri ile potasyuma ihtiyaç var. B ve C vitaminleri sebze ve meyvelerde, potasyum da domates, patates ve kayısıda bol miktarda bulunur. Bunlardan bol bol tüketin.

Günde ortalama 3 litre su için. Bunu yemek öncesi ve yatmadan önce azar azar içerek yapın.

Uyku ritmine dikkat ederek, rahat bir uyku için yatağa girmeden önce günlük bütün stresleri unutmaya çalışın.

Her gün sabahları en az 5 dakika yürüyün.

Alkol vücudu olumsuz etkiler. İnsanda daha çok bitkinlik ve yorgunluğa yol açar. Metabolizmayı yanlış uyaracağı için zorlar. Alkol kullanıyorsanız, mümkün olduğunca azaltın.

0 yorum: