12 Nisan 2007 Perşembe

Kabarik faturaya pudrali cozum...

Turkiye’de herkesin sikayet ettigi yuksek elektrik faturalarinin alinacak basit onlemlerle yari yariya indirilebilecegi belirtildi. Buzdolabinin kapi ici manyetik bantlari ayda bir kez sabunlu su ile temizlenmeli ve pudralanmali.. Peki neden?



Ahmet KAYA'nin haberi

Elektrik Muhendisleri Odasi (EMO) Gaziantep Sube Baskani Prof. Dr. Arif Nacaroglu, buzdolabinin kapaklarinin pudrayla temizlenmesi, TV, VCD ve DVD’nin kapama dugmelerinden kapatilmasi, utunun is bitiminden 5 dakika once fisten cekilmesi, 20 wattlik floresan kullanilmasi halinde faturalarda yuzde 35 ile yuzde 50 arasinda dusus gerceklesebilecegini belirtti. Prof. Dr. Nacaroglu, basit onlemlerle elektrik faturalarinin yari yariya dusmesiyle Turkiye genelinde yillik 2.5 milyar dolarlik elektrik tasarrufu saglanabilecegini vurguladi. Elektrigin dagitim ve kullaniminin kolay ancak pahali oldugunu, Turkiye’de uretilen enerjinin yuzde 43’unun konutlarda tuketildigini bildiren Prof. Dr. Nacaroglu, cok basit bazi onlemlerle bu enerjinin dortte birinin tasarruf edilebilecegini ve bunun ulke ekonomisine yilda 1 milyar 100 milyon dolar katki saglayacagini, sanayi ve ulasim sektorundeki tasarruflarla bu miktarin 2.5 milyar dolara ulasacagini kaydetti.

BUZDOLABINI PUDRALA, FATURAN UCUZLASIN

Gunun 24 saati kullanilan buzdolabinda da basit onlemler ile tasarruf saglanabilecegini belirten Prof. Dr. Nacaroglu, su onerilerde bulundu:
"Buzdolabinin kapi ici manyetik bantlari ayda bir kez sabunlu su ile temizlenmeli ve pudralanmalidir. Yemekler, sivilar kapakli olarak dolaba konulmalidir. Aksi taktirde buzlanma ve nem artar. Bu da dolap kompresorunun daha fazla calismasina ve daha fazla elektrik tuketmesine neden olur. Buzluktaki buz kalinligi 5-6 milimetreyi asmadan eritilmelidir. Buzdolabina sicak yiyecek ve icecek konulmamalidir. Buzdolabinin kapisi acik unutulmamalidir. Bu basit onlemler ile buzdolabinin faturaya yansiyan bolumunde yuzde 50’ye varan dusus saglanabilir. Televizyon, VCD ve DVD’ler de kullanilmadiklari zaman kapatilmalari da onemlidir. Bu cihazlar calismadiklari zaman mutlaka cihaz uzerindeki acma-kapama dugmesinden kapatilmalidir. Uzaktan kumanda ile kapatilan cihazlar elektrik tuketmeye devam eder. Harcanan bu enerji aletin normal kullanim enerjisinin yuzde 5’i kadardir. Bu basit onlem ayda 3 YTL civarinda bir katki saglar." Utunun de elektrik israfinda onemli yer tuttuguna deginen Prof. Dr. Nacaroglu, “Utuleme isini bitirmeden 5 dakika once utuyu prizden cekin ve isinizi utunun icinde kalan isiyla bitirin. Bu basit onlemle bir ampulun bir saat daha fazla aydinlatilmasi saglanabilir'' dedi.
Prof. Dr. Nacaroglu, aydinlatmada floresan kullanilmasiyla tasarruf saglanabilecegini, 75 wattlik akkorlu flamanli lambanin yerine 20 watt'lik bir kompakt floresan lamba kullanmanin aydinlatmada yuzde 75 tasarruf saglayacagini sozlerine ekledi.



Milliyet

0 yorum: