12 Nisan 2007 Perşembe

Borcka Baraji Aralik'ta Elekrik Uretimine Geciyor

BORCKA BARAJI ARALIK'TA ELEKRIK URETIMINE GECIYOR

Carsamba, 01 Kasim 2006

Coruh Nehri uzerinde kurulu ucuncu buyuk baraj olan Borcka Baraji ve HES ‘da yapiminin tamamlanmasinin ardindan kapaklar kapatilarak su tutulmaya baslandi. Uretime gecilmesi icin onumuzdeki aylarda devlet toreniyle basbakan tarafindan acilisinin yapilmasi bekleniyor. Yapimina 1999 yilinin Eylul ayinda baslanan ve temeli donemin Cumhurbaskani Suleyman Demirel tarafindan atilan Borcka Baraji ve HES insaatinda artik sona gelindi. Yapim calismalari yaklasik bir yildir tamamlanan Borcka Barajinda elektrik uretimine gecilebilmesi icin Borcka-Artvin yol yapim calismalarinin tamamlanmasi bekleniyor. %90 yapim calismalari tamamlanan Artvin-Borcka arasindaki yolun geri kalan kisminin yapim calismalarinin tamamlanmasini bekleyen Borcka Baraji’nda su tutma islemi basladi. Su tutma calismalarindan dolayi Artvin Valisi Cengiz Aydogdu yanina Artvin’deki kamu kurum ve kurulus mudurleri ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcilerini alarak Borcka Barajinda ve yol calismalarini yerinde inceledi. Inceleme gezisine Artvin Belediye Baskani Emin Ozgun, Borcka Belediye Baskani Oral Kucuk, Il Emniyet Muduru Necmettin Emre, DSI 26.Bolge Muduru Sezai Sucu, Il Ozel Idaresi Genel Sekreteri Cetin Demirkaya, KESK Genel Baskan Yardimcisi ve Artvin Esnaf ve Sanatkarlar Odasi Baskani Demirhan Elcin, Ticaret Odasi Baskani Kurtul Ozel, Soforler ve Otomobilciler Odasi Baskani Temel Demirci ile Il Genel Meclisi uyeleri ve Il encumenleri katildilar.

Vali ve beraberindekiler oncelikle yapim calismalari suren Artvin-Borcka karayolunda incelemelerde bulunurken yetkililerden calismalar hakkinda bilgi aldilar. Ardindan Borcka Baraji ve HES’in govdesine gelen Vali Aydogdu ve beraberindeki heyet govdeden su tutma olayina tanik oldular. 23 Ekim 2006 gunu baslayan su tutma calismalari ile ilgili olarak DSI 26.Bolge Muduru Sezai Sucu’dan bilgi alan Vali Cengiz Aydogdu daha sonra gazetecilerin sorularini yanitladi.

Artvin Valisi Cengiz Aydogdu, “Teknik anlamda bir deneme uretimi yapilacak. Su anda onun hazirligi yapiliyor. 23 Ekim 2006 tarihi itibariyla Borcka Barajinda su tutulmaya baslandi. Onumuzdeki gunlerde deneme uretimine baslayacagiz. Bu arada her zaman Artvin’in en buyuk problemi Borcka Baraji sahasinda kalan yollarin tamamlanmasi, Artvin-Borcka arasindaki yolun tamamlanmasi ile birlikte uretime gecilecek. Yani su anda beklenen yollarin tamamlanmasi bunu da bu sene icinde bitiririz diye dusunuyorum. Sayet bu yil icinde bitirirsek Ocak basi veya Aralik sonu itibariyla burada hem yeni yoldan Artvin-Borcka arasini ulasima aciyoruz. Hem de burada tamamlanan Borcka Baraji ve HES, Turkiye’ye elektrik uretilecek sekilde faaliyet gececektir. Umarim onumuzdeki aylarda devlet toreniyle, sayin basbakanimiz tarafindan baraj acilisini gerceklestiririz ”seklinde konustu.

Artvin 26. DSI Bolge Muduru Sezai Sucu’da aciklamalarda bulunarak , “Borcka baraji 1999 yilinda baslamis, bir yil oncesine kadar barajin kendisi bitmistir. Ama yollardaki gecikmeden dolayi su anda Borcka Barajinda elektrik enerji uretimi gecikmis durumda, yalniz son asamaya geldik. 23 Ekim itibariyla suyu tuttuk. Tabi ki ay bazinda gelen akimlara gore Coruh Nehrinde ortalama akimlari dikkate aldigimizda su tutma ile insaatin bitimi arasindaki korelasyona bakiyoruz. Bu anlamda onceden su tutmaya baslayalim, daha sonra belli bir asamaya kadar bekleyip, daha sonra insaatin bitiminden sonra da enerji uretim kademelerine gececegiz. Bu anlamda iki tane unitemiz var. Bu unitemizin tesisini yapacagiz. Ilk etapta 23 Ekim itibariyle 140 kodu dedigimiz yaklasik 268 milyon metrekup suyu depolayacak kisimda biz depolamaya devam ediyoruz. Tahmini 5 metre daha kaldi. Bu hemen hemen Borcka Baraji’ndan devam ettigimiz zaman ilk viyaduk’un talveg kodu dedigimiz su seviyesine kadar gelecek kisim oraya geldigimiz bizim barajimizdaki dip savaklarimiz calisir vaziyete gelecek ve Muratli Barajina suyu verecegiz. Kasim ayinin sonu bizim hedefimizdir. Cok farkli bir sey olmadigi surece tum insaatlarimiz bitmis olacak yollar dahil. Yollarla viyadukleri ve tunelleri astigimiz zaman, su tutmanin devaminda enerji uretimi olan hedefimize kilitlenecegiz. 170 kotlarina kadar devam ettikten sonra birinci uniteyi, ikinci uniteyi 10 ar gunluk fasillarla devam ettirip tesis calismalarina islak test dedigimiz barajin olcu aletlerini de dikkate aldigimizda, olcum aletleriyle baktigimiz zaman enerji deneme uretimlerine baslayacagiz. Bu anlamda bizim hedefimiz aralik sonu itibariyle Borcka Baraji’nda enerji uretmektir. Borcka Barajinin govdesinin ozelligi Kil Cekirdekli zonlu dolgu barajimizdir. 7 Milyon 785 bin metre kupluk bir dolgu hacmine sahiptir. Barajin temelden yuksekligi 146, talvegden yuksekligi 86 metredir. Hidroelektrik santralimizin iki adet unitesi vardir. Kurulu gucu 300 Megavattir. Yillik uretecegimiz enerji Bir Milyar 39 Milyon kilovat saattir. ( 1039 GWh/yil). Umidimiz aksilik yasanmadan, planladigimiz sekilde enerji uretimine aralik ayinin sonun da baslamaktir. Coruh Nehri uzerindeki barajlardan elde edilecek elektrik enerjisi suandaki Turkiye’deki uretilen enerjinin yuzde 7’ne tekabul etmektedir. Hidroelektrik santralleri acisindan degerlendirdigimiz zaman hemen hemen yuzde 25’e yakin enerji uretimi bu havzadan olacaktir.”seklinde bilgi verdi.

-Vali Aydogdu, sozlerim yanlis anlasildi

Turkiye Odalar ve Borsalar Birligi Baskani Rifat Hisarciklioglu’nun da katildigi vergi odul toreninde yaptigi konusmanin bir bolumunun kamuoyunca yanlis anlasildigini ifade eden Vali Aydogdu; “ Artvin telasa kapilmasin, acele etmesin, acele ederek yanlis yapmasin. Coruh vadisindeki barajlarin, 7 buyuk barajin, Coruh’u besleyen caylarin, irmaklarin uzerine yapilacak kucuk enerji uretim noktasinin tamamlanmasiyla her sey cok farkli olacak, dedim. Benim sozlerim, Artvin’de 15-20 yil bir sey olmaz gibi, anlasilmis. Kesinlikle boyle bir sey demedim. Demek istedigim suydu. Cok suratli davranalim. Asla savsaklamayalim, fakat telasa kapilip yanlis yapmayalim. Acele etmeyelim, yanlis adim atmayalim. Temkinli gidelim. Yani bir tabir vardir. Yavas yavas acele edelim. Demek istedigim buydu. Yani Artvin’de asla umitsizlige yer yok. Artvin Turkiye’nin imkanlari en bol olan ili olacak bunu goreceksiniz. Bunu simdi goremiyorsunuz. Bunu barajlar tek tek bittigi zaman goreceksiniz. Her biriyle muthis imkanlar acilacak. Hatta Artvin’de ne yapalim, neyi yapmayalim diye tartisilacak. “ diye konustu.

Vali ve beraberindekiler baraj govdesinden hatira fotografi cektirdikten sonra incelemeleri sonlandirdilar.

Artvin Valiligi Basin burosu
www.imerhev.net

0 yorum: