14 Nisan 2007 Cumartesi

E-Kitap Nedir ?

E-kitap, elektronik ortamda yayinlanmis ya da elektronik ortama aktarilmis ve bu ortamda kullanilan cesitli protokoller ve yazilimlar ile bunlari kullanan bilgisayarlar sayesinde izlenebilen metin, resim, film ve sesleri barindiran bir medya formatidir.

Okunabilen ifadesi yerine izlenebilen denilmesinin en onemli nedeni ise, bu kitaplarda sadece resim ve metin bulunmamasi, yayinin amacina yonelik olarak icinde film, animasyon ve ses gibi coklu ortam materyallerine de rastlanabilmesidir. E-kitaplar duz metin seklinde olabildikleri gibi, elektronik ortamda kitap okumayi kolaylastirici yardimci yazilimlarin goruntuleyebilecegi farkli formatlarda kullanima sunulmus olabilirler.

Aslinda e-kitaplar internet uzerinden download edebilecegimiz (kisisel bilgisayarlarimiza aktarabilecegimiz) birer dosyadir. Cesitli yardimci programlari kullanarak bilgisayarinizda e-kitaplari okuyabilirsiniz. Hatta bilgisayariniz yardimi ile e-kitaplar da olusturabilirsiniz.


LIT uzantili dosyalari okumak

Lit uzantili elektronik kitaplar Microsoft Reader programi yardimi ile okunabilir. Windows isletim sistemi uyumlu bilgisayarlar icin Microsoft Reader’i www.microsoft.com/reader/download.asp sitesinden bilgisayariniza cekebilirsiniz. Yukaridaki link ile gelen ekrandaki yonergeler dogrultusunda programi bilgisayariniza cekin. Programin hard diskinize kayit edilmesinin tamamlanmasini bekleyin. Daha sonra internet’ten cektiginiz bu dosyanin uzerine cift tiklayin ve programi kurmaya baslayin. Bilgisayariniz yukleme islemine baslayacaktir. Kurulum bittiginde bilgisayarinizda bulunan lit uzantili dosyalar program tarafindan otomatik olarak taninacaktir. Dosyalarin uzerine cift tiklayarak kitabinizi okumaya baslayabilirsiniz.


PDF uzantili dosyalari okumak

Pdf uzantili elektronik kitaplar Adobe Acrobat Reader programi yardimi ile okunabilir. Bu programi www.adobe.com/acrobat/ sitesinden download edip, bilgisayariniza kurabilirsiniz. PDF dokumanlar cok genis bir kullanici kitlesi olmasi nedeniyle tercih edilmektedir..

0 yorum: