14 Nisan 2007 Cumartesi

Bademcik Iltihabi Kalbi Vuruyor

Bademcik iltihabi kalbi vuruyor

Gaziantep Universitesi (GAZU) Tip Fakultesi Kulak Burun Bogaz Ana Bilim Dali Ogretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Erkan Karatas, bademcik iltihabi yapan 'streptekok' bakterisinin, bogaz enfeksiyonu yaninda kalp kapaklarinda ve bobreklerde de iltihap olusturabildigini soyledi.

Karatas, kis aylarinda cocuk ve ergenlerde sik gorulen saglik sorunun olan bademcik iltihabinin tedavisinin onemsenmesinin istedi.

Bademcik iltihabi olan hastalarin doktora gitmek yerine ilac alarak kendi kendilerini tedavi etmeye calismalarinin yanlisligina dikkati ceken Karatas, bademcik iltihabinin ciddi bir saglik sorunu oldugunun goz ardi edilmemesini ve tedavi konusunda duyarli olunmasini onerdi.

"Bademcik iltihabina neden olan 'streptekok' bakterisi bogaz enfeksiyonu yaninda kalp kapaklarinda ve bobreklerde de iltihap olusturabiliyor" diyen Karatas, Turkiye'de orta yastaki kadinlarda sik gorulen kalp kapagi darliginin en onemli nedeninin kucuk yasta gecirilmis bademcik iltihaplari oldugunu vurguladi.

Karatas, "Oyle ki yeterli medikal ve cerrahi tedavi uygulanmayan bademcik iltihaplari ileri yaslarda olume yol acabilen kalp rahatsizliklarinin nedeni olabiliyor" diye konustu.

Bademciklerin insan vucudunun savunma mekanizmalari oldugunu belirten Karatas, aciklamasini soyle surdurdu:

"Bademciklerin gorevi disardan gelebilecek mikroplara karsi vucudu korumaktir. Ancak, bu savunma mekanizmasi, kisinin yilda 4 ya da 5 seferden fazla bademcik iltihabi yasamasi durumunda tum vucudu tehdit eden bir enfeksiyon kaynagi haline gelmektedir. Vucut icin enfeksiyon kaynagina donusen bademciklerin ameliyatla alinmasi gerekir."

Karatas, butun yas gruplarinda gorulen kalp hastaliklarinin yuzde 25'inin asil nedeninin cocuklukta gecirilmis bademcik iltihaplari oldugunu vurguladi. Karatas, savunma mekanizmasi olmaktan cikip vucudu tehdit eden bir mekanizmaya donusen bademcikler icin ameliyat uygulamasinin zorunlu oldugunu ifade etti.

0 yorum: