5 Haziran 2007 Salı

Çocuk yapan kadın kariyer yapamıyor...

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil'in kadınların anne olduktan sonra iş hayatına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Doğumdan sonra kadınların yarısından fazlası ya işini bırakıyor ya da çalışmasına ara veriyor.

-Çubukçu'nun verdiği bilgiye göre, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünce 1994-2000 yılları arasında yürütülen Kadın İstihdamının Geliştirilmesi Projesi kapsamında bir araştırma yapıldı. Araştırma sonuçlarına göre, doğumdan sonra aynı işte çalışmaya devam eden kadınların oranı yüzde 43. Çalışmayı bırakanların oranı yüzde 19, çalışmaya ara verenlerin oranı ise yüzde 38 olarak belirlendi. Çalışmaya devam eden kadınların çocuklarına çoğunlukla anneanne veya babaanneleri bakıyor.

Devlet Bakanı Çubukçu, kadın istihdamı alanında engel oluşturan bu durumun aşılabilmesi için öncelikle sosyal destek mekanizmalarının ve hizmet kalitesinin artırılması gerektiğini vurguladı. Çubukçu, "Bu konudaki olumsuz geleneksel bakışın, kalıp yargıların değişmesi için de çalışmaların sürdürülmesi gerekir" dedi.
Bu arada Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünün 0-6 yaş grup çocuklarına hizmet veren 1013 özel kreş ve gündüz bakımevi, 0-6, +7-12 yaş grubu çocuklarına hizmet veren 167 özel kreş ve çocuk kulübü, 7-12 yaş grubu çocuklarına hizmet veren 46 özel çocuk kulübü olmak üzere toplam 1226 kuruluş bulunuyor.

Mavi forum

0 yorum: