31 Mayıs 2007 Perşembe

"Kadın Pilot Yavaş Gider.,.Geç Kalırız"

“Kadın Pilot Yavaş Gider.,.Geç Kalırız”

THY’deki kadın pilot sayısı artıyor artmasına ama.,

THY'de kadın pilot sayısı yediye ulaştı ama yolcular duruma alışmış değil. Anonsta kadın sesi duyunca telaşlananlar, pilot kadınsa yavaş kullanacağı için geç ineceğine inananlar var .

Türk Hava Yolları'nda kadın pilot sayısı hızla artıyor. Yakın zaman önce ünlü modacı Cemil İpekçi ile çalışan ve hostes kıyafetlerinden uçaklardaki lale motiflerine kadar yeni bir imaj edinen THY'nin övündüğü konulardan biri de kadın pilotların daha çok görülmesi. Bugün bu sayı yediye ulaşmış durumda.

Yılların deneyimli kaptan pilotlarıyla birlikte gökyüzünde uçan kadınlardan Ferihan Işık, Anadolu Üniversitesi Pilotaj Bölümü'nden mezun. Kısa bir süre Pegasus Havayolları'nda görev yapan Işık.,

"Bu işi yapmak benim çocukluk hayalimdi" diyor. 27 yaşındaki Işık 2004 yılından beri pilotluk yapıyor, şu anda da Boeing 737-400 ve 737-800 tipi uçaklarda ikinci pilot olarak görev yapıyor.

Uçağa binmekle arabaya binmek arasında bir fark görmüyor: "Korkuyor olsam zaten buralara kadar gelemezdim. Kokpite girdiğiniz anda sadece yaptığınız işe konsantre oluyorsunuz. Başka bir şey düşünmeye vakit olmuyor."

Yolcuların tepkisi

Işık görevde kendisine yardımcı olduğuna inandığı bir uğura da sahip: "Benim beyaz altın üzerine zümrüt bir yüzüğüm var. Nazar diye onu takıyorum." Ona göre bu meslek hem kadınlar hem de erkekler açısından zor;

Cinsiyete göre fark eden bir durum yok, herkesin fedakarlık yapması gerekiyor. "Özel hayatınız yok, gece gündüz uçuyorsunuz. Fakat güzel yanları ile yorucu yanları birbirini dengeliyor."

Işık hâlâ yolcuların kadın pilot fikrine alışamadıklarını anlatıyor: "Kalkış sırasında veya havada anons yaptığımda kadın sesi duyan yolcular genelde şaşırıyor. Ekip bile bazen 'Eyvah, kim anons ediyor?' diye toparlanıyormuş. Kadın pilot olduğunu biliyor ama alışkanlık gereği, kulaklarında hep erkek sesi olduğu için bir an şaşırıyorlar."

"Trafik daha korkutucu"

Ferihan Işık ile aynı okuldan mezun olan ve 1,5 senedir THY'de ikinci pilot olarak görev yapan Deniz Ülke (29) ise ortaokul yıllarında merak saldığı pilotluğu bütün kadınlara tavsiye ediyor. "Çok güzel bir meslek. Sanıldığı kadar yorucu ve yapılamayacak bir iş de değil üstelik.

Yalnız uçmaya heveslenen bayanlara tavsiyem, bu işi mutlaka okulunda öğrenmeleri. Herkesin yapabileceği bir iş ama eğer seviyorlarsa gerekli eğitimi alıp gerekli yerlerde gerekli dersleri görüp bu işe adım atmayı ondan sonra düşünmeliler" diyor.

Avantajları arasında da birçok ülke geziyor olmayı, çok yer görmeyi, gökyüzünde dolaşmayı ve sevdiği işi yapmayı sayıyor.

Ülke için bu mesleğin bir avantajı daha olmuş: Müstakbel kocasını yine bu sektörde tanımış. Deniz Ülke, Atatürk Havalimanı Uçuş Kontrol Kulesi'nde hava kontrolörü olarak çalışan Recep Tümöz ile 15 Haziran'da evlenecek.

Ülke sık sık "Korkmuyor musunuz?" soruları ile karşılaştığını ama yerdeki trafiğin kendisini havadakinden daha çok korkuttuğunu anlatıyor.

Onun kadın pilotlukla ilgili en ilginç tecrübesi ise yolcuların "Bu kadındır, yavaş kullanır, geç kalırız" demesi. Ama herkesin yavaş yavaş alıştığının altını çiziyor.

Milliyet / Sinan Toros


Mavi forum

0 yorum: