31 Mayıs 2007 Perşembe

Bebeğe Arabesk Müzik Dinletilir mi.?

Bebeğe Arabesk Müzik Dinletilir mi.?

'Yurtdışında Mozart'ın, Beethoven'in müziğinin anne karnındaki bebeğe yararlı olduğu söyleniyor.

Peki bu müzik bizim bünyemize uyar mı.?

Daha yerli müzik daha mı iyi?

Müslüm Gürses dinleyen bebek nasıl etkilenir.?

Maltepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Nöroloji Uzmanı Dr. Bülent Madi, ''Yurtdışında Mozart'ın, Beethoven'in müziğinin anne karnındaki bebeğe yararlı olduğu söyleniyor.

Ama böyle bir müzik tarzı Türkiye'de saptanmış değil'' dedi.

Anne karnındaki bebeğin 3 aylıkken ses titreşimlerini, dolayısıyla annesinin dinlediği müziğin titreşimlerini duyabildiğini belirterek, annenin müzik tercihinin, bebeğin beynindeki sinir hücreleri arasındaki bağlantıyı artırdığını, bebeğin daha mükemmel ve çevreye daha iyi uyum sağlayan beyin yapısına sahip olmasını sağladığını söyledi.

Anne adaylarının bebeklerinin beyin gelişimi için ''en iyi müzik'' arayışı içinde olabileceklerini ifade eden Madi, şunları kaydetti:

''Yurtdışında Mozart'ın, Beethoven'ın müziğinin bebeğe yararlı olduğu söyleniyor.

Böyle bir müzik tarzı Türkiye'de saptanmış değil. Müzik tercihi yaparken yaşadığınız ortam ve hangi kültürde bebeğinizi yaşatacağınız çok önemli.

Anne adayı, önce ne tür müzik dinliyorsa onu dinlemeye devam etmelidir.

Bebeği, ülkemizde iyi bir müzik olarak değerlendirilen müziği dinleterek büyütmekte yarar var.''

-''ARABESK MÜZİKTE HAYAL GÜCÜ ARTMAZ''-

Anne adaylarının, bebeklerine hayal güçlerini artıran müziği dinletmeleri tavsiyesinde bulunan Bülent Madi, ''Mesela hayal gücünüzü tasavvuf müziği artırıyorsa bebeğe de dinletmeyi düşünebilirsiniz.

Mozart veya Vivaldi'nin müziğinde hayal gücünüz artıyorsa onu dinletebilirsiniz'' dedi. Madi, anne karnında arabesk müzik dinleyen bebeklerin ileriki hayatlarında sıkıntı yaşayabileceklerini savunarak,

''Arabesk müzikte hayal gücünün artması gibi bir şey söz konusu olamaz. .Bunu 'dinlemeyin' anlamında söylemiyorum, ama oradan başlamayın. Çocuk o müziği dinlemeyi ergenlik döneminde kendisi tercih etsin'' diye konuştu.

-ANNE KARNINDAYKEN DAHİ BAĞIRMAYIN-

Bebeğin anne karnında ve doğduktan sonra duyduğu ses tonu ile ilk göreceği yüz olan annesinin tebessümünün son derece önemli olduğunu dile getiren Madi, tebessüm ederek bakıldığında bebeğin mutluluk hormonlarını daha iyi salgılayacağını söyledi.

Anne ve babalara, bebeğe anne karnındayken ve doğduktan sonra da bağırmamaları uyarısında bulunan Madi.,

İyi bir nesil yetiştirmek istiyorsanız, bağıran ve acayip sesler çıkararak hitap eden kişilerle çok fazla çocuklarınızı haşır neşir etmeyin'' dedi.

Bülent Madi, kokunun, müzik gibi hayal etme gücünü ve becerileri artıran bir başka duyu olarak kabul edilmesi gerektiğini belirterek, anne karnında ses ve kokunun, doğduktan sonra ise dokunmanın çok önemli olduğunu vurguladı.

Dokunma eksikliğinin insanları şiddete götürdüğünü ifade eden Madi.,

''Annesi tarafından dokunulmayan bireylerin bulunduğu toplumlarda şiddet çok daha fazla oluyor'' dedi.

(aa)


Mavi forum

0 yorum: