30 Mayıs 2007 Çarşamba

'Kemik erimesi' tehdit ediyor!(ince kadınlar daha yatkın.)

En sık görülen kemik hastalığıProf. Dr. Semih Akı, "Osteoporoz; vücudumuzdaki tüm kemikleri (iskeletimizi) etkileyen sistemik bir hastalıktır" diyor. En sık görülen kemik hastalığı olarak kabul ediliyor. Uzayan yaşam süresine bağlı olarak dünya nüfusunun yaşlanması, osteoporoz ve osteoporoza bağlı kırıkların görülme sıklığında önemli artışa neden oluyor. Ancak işin sevindirici kısmı önlenebilir, tedavi edilebilir bir hastalık olması....

İnce kadınlar daha yatkın
Dünyada 50 yaş üzerindeki her üç kadından birinde, erkeklerde ise sekiz erkekten birinde osteoporoz görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, günümüzde 50 milyon kadını ilgilendiren osteoporozun önümüzdeki beş yıl içerisinde 55-60 milyon kadını etkileyebileceği kabul ediliyor. Osteoporoz en fazla menopoz döneminde, erken yaşta yumurtalıkları alınan kadınlarda, düşük kalsiyumla beslenenlerde, egzersiz yapmayanlarda, aşırı sigara ve alkol kullananlarda, beyaz tenli ve ince-narin yapılı kimselerde uzun süreli kortizon ve kanser tedavisi için ilaç kullananlarda, şeker ve tiroid hastalıklarında ve erken yaşta testesteron eksikliği olan erkeklerde görülür.

Erkeklerin de derdi
Yaşam boyu osteoporoza bağlı kırık geçirme riski kadınlarda yüzde 40 iken, erkeklerde yüzde 13. Hastalığın erkeklerde görülmesinin başlıca sebepleri arasında aşırı kortizon kullanımı, cinsiyet hormonu azlığı, ilaçlar, alkol ve sigara ile yaşam tarzı geliyor. Bir kadının yaşam boyu kalça kırığı geçirme riski, meme, rahim ve yumurtalık kanserine yakalanma risklerinin toplamından daha yüksek. Erkeklerde ise prostat kanserine yakalanma riski osteoporotik kırık geçirme riskinden düşük. Hastalık kemik yoğunluğu yavaş yavaş azaldığı için uzun süre belirti vermiyor. Kemik yoğunluğu azaldıkça omurgada oluşan çökme kırıkları sırt ağrılarına yol açıyor. Kemiğiniz kırılana, kamburlaşana, boyunuz kısalana kadar belirtileri fark etmeyebilirsiniz. İşte bu nedenle eğer risk faktörlerini taşıyorsanız belirli aralıklarla kemik yoğunluğunu ölçtürmeniz gerekiyor.

Hastalığa aday mısınız?
Osteoporoza neden olabilecek diğer hastalıkların varlığı örneğin; tiroid hastalıkları, eklem romatizmaları, astım, ilaç kullanımı, kırık öykünüzün bulunması, beslenme durumunuz, ailede özellikle annede kırık öyküsü gibi bilgileri kontrollerinizi yapan doktorunuza aktarmanız çok önemli. Fiziksel muayene kadar sizin anlattıklarınız da riski belirlemede yardımcı olur.

Sigara kırık riskini artırır
Türk kadınları osteoporoz risk faktörlerinden birkaçını bir arada taşıyor. Yüksek doğurganlık hızı, az bedensel aktivite, kalsiyumdan fakir beslenme alışkanlığı, sigara ve kahve tüketiminin yaygınlığı, D vitamini eksikliği, Türk kadınları arasında sık rastlanan risk faktörlerinden sayılıyor. Menopoz öncesi sigara içmeyi bırakan kadınlarda kırık riski yüzde 25 azalıyor. Düşme riskini artıran hastalıkların da tedavi edilmesi gerekiyor. Ayrıca düzenli yapılan egzersiz de riski azaltmada son derece önemli.


Mavi forum

0 yorum: