19 Nisan 2007 Perşembe

Kazdagi'nda altin madeni bulundu

Canakkale'nin Ayvacik ilcesine bagli Kazdagi eteklerindeki Kisacik koyu yakinlarinda, MTA tarafindan 8 yildir yurutulen calismalar kapsaminda onemli bir altin rezervi tespit edildi.


MTA Kuzeybati Anadolu Bolge Muduru Vekili Ramazan Konakbay, rezerv uzerinde, uc yildir 7 bin metre derinlige kadar sondaj yapildigini belirterek, sondajla elde edilen numunelerin, analiz icin Kanada'ya gonderildigini soyledi.


Analiz sonuclarina gore, bu bolgenin Maden Isleri Genel Mudurlugune devredilerek, isletmeye acilmasi icin ihale duzenlenecegini ifade eden Konakbay, bir ton toprakta, 1 gram altin bulunmasinin, o bolgede altin arama calismalarinin yurutulmesi icin yeterli bir miktar oldugunu anlatti. Konakbay, ''Bizim bolgemizde, bir ton toprakta en fazla 35 gram altin elde edildi. Bu bolgemiz adina onemli bir altin rezervidir. Bazi koyluler, sondaj asamasinda siyanur ve cesitli kimyasallar kullandigimizi dusunuyorlar. Bu kesinlikle dogru degil. Buranin isletmeye acilmasi icin CED raporu alinacak'' diye konustu.


Ayvacik Belediye Baskani Unal Sahin ise Ayvacik bolgesinde bulunan altin rezervinin ekonomik acidan onemli oldugunu soyledi.


Bu altin rezervinin, cevreye zarar verilmeden kullanilmasini istediklerini belirten Sahin, siyanur kullanilmasina karsi olduklarini sozlerine ekledi.

0 yorum: