9 Haziran 2007 Cumartesi

Neye "hayır" demelisiniz?"

Hamilesiniz ve her hamile kadın gibi dünyaya sağlıklı bir bebek getirmek istiyorsunuz. Peki nelerden kaçınmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Çok fazla kafein
Kahve bağımlısıysanız, hamilelik döneminde bu alışkanlığınızdan sıyrılmanız gerekecek. Aslında yapılan araştırmaların sonuçları farklı: Kimi araştırmalara göre kafein düşüklere, ya da bebeğin doğduğundaki ağırlığının düşük olmasına sebep olurken, bazı başka araştırmalar da böyle bir bağlantı kurulamayacağını savunuyor. Ancak son veriler, çok fazla kafeinin (günde 300 mg'dan fazla) bu tür problemlere sebep olduğu yönünde. Bu nedenle de kahve, çay ve gazlı içecekleri azaltmanız gerekiyor. Ayrıca beyaz çikolatada da kafein bulunuyor, kahveye göre ama 30 gram başına 1-35 mg daha az.

Kedi dışkısı
Kedi dışkısında, toksoplazmoza sebep olabilen bir parazit bulunabilir. Belirtileri (ateş, halsizlik ve bademciklerde şişme) gribe benzese de, düşük, erken doğum veya bebekte ciddi sağlık problemleriyle sonuçlanabilir. Ancak bu, kedinizden kurtulmanız gerektiği anlamına da gelmiyor. Tek yapmanız gereken, 9 aylık sürede, kedinin kumunu değiştirme gibi işleri eşinize bırakmak. Ayrıca kedinizle oynadıktan ve ciğ ete dokunduktan sonra da mutlaka ellerinizi yıkayın. Ne kendiniz, ne de kediniz çiğ et yememelidir. Çünkü bu parazite üreme olanağı sağlayabilir. Bahçede çalışıyorsanız mutlaka eldiven giyin ve kedilerin buldukları kutu, kova vs'yi tuvalet amaçlı kullanabileceğini düşünerek bunlardan uzak durun.

Bazı besinler
Uzak durmanız gereken besinler: Yeterince işlenmemiş sütten yapılan peynirler, pastörize olmayan süt ve bundan yapılan gıdalar, çiğ ve az pişmiş et, balık, tavuk ve hindide listeria bakterisi bulunabilir. Listeria'nın sebep olduğu, belirtileri ateş, ishal ve bulantı olan rahatsızlık sonucu düşük, erken veya ölü doğum yapabilirsiniz. Ayrıca bazı deniz mahsüllerinde de yüksek oranda cıva ve başka zehirler bulunabilir. Hamilelikte bu gıdalardan yerseniz, bebekte gelişim bozukluğu oluşabilir. Hangi ürünleri ve ne miktarda yemeniz gerektiğini doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Bunun yanı sıra araştırmalar yüksek dozda sakarinin de kansere sebep olduğunu gösteriyor. Bu nedenle bunlardan da uzak durmakta fayda var.

Şifalı otlar
Hamilelikte çoğu ilaçtan uzak durmanız gerektiğini zaten biliyorsunuz. Bu durumda şifalı otlara, doğal ürünlere yönelmeyi mantıklı bulabilirsiniz ama orada durun. Doktorunuza danışmadan ne ilaç, ne de doğal herhangi bir ürün kullanmayın. Doktorunuz muhtemelen hamileliğinizin ilk üç ayında hiçbir ilaç kullanmamanızı isteyecektir. Hamileliğiniz boyunca da hidrastis, misk otu ve yabvan fesleğininden uzak durun. Çünkü bunlar, düşük veya erken doğuma sebebiyet verebilecek rahim kasılmalarına sebep olabilir. Ayrıca metabolizmayı etkileyen Asya ginsengi ve migren tedavisinde kullanılan krizantemden de uzak durulmalıdır. Çünkü bunların hamileler üzerinde beklenmedik etkileri olabiliyor. Gene bitkisel çaylar konusunda da dikkatli olmak gerekiyor.

Evdeki tehlike
Hala hamilelikte yaşanan o ünlü temizlik hastalığına yakalanmadıysanız bile, bunun olması pek yakındır. Sabahın 3'ünde yerleri ovan ve bebek odası düzenleyen anne adayları için bazı güvenlik önerilerimiz olacak:

Etiketleri dikkatli okuyun.
Eldiven giyin ve iyi havalandırılan yerlerde iş yapın.
Böcek öldürücülerden, fırın temizleyicilerinden, boyadan, çözücülerden ve mobilya vernik ya da boyasını çıkaran maddelerden kaçının.
Ayrıca genel olarak kimyasal maddelere maruz kalmayın. Bunlar başdönmesine, mide bulantısına ve bayılmaya sebep olabilir. Bu da size ve bebeğinize zarar verebilir.

Aşırı ısınma
Küveti doldurup sıcak bir banyo almak, ya da saunaya gitmek vücudunuza verilecek en iyi ödül gibi görünebilir ama vücut ısınızın yükselmesi -özellikle de ilk üç ayda-, doğum kusuru riskini büyük ölçüde artırır. Ilık bir banyonunsa sakıncası yoktur. Çok sıcak ve nemli havalarda yapacağınız egzersiz de vücut ısınızın artmasına sebep olabilir. Bu nedenle spor yaparken, spor öncesinde, sırasında ve sonrasında bol miktarda su içtiğinizden emin olun. Eğer ısındığınızı hissederseniz 5 ila 10 dakika ara verin.

Kurşun
Araştırmalar, kurşun metaline maruz kalmanın; düşük, erken doğum, vücut ağırlığının düşük olması ve çocuklarda zihni ve davranış bozukluklarına neden olduğunu gösteriyor. Bu zehirli metalin kalıntıları pek çok yerde bulunabilir: Mesela musluk suyunda ve hatta kalsiyum takviyelerinde. Ayrıca evinizin duvarlarındaki boyalar dökülüyorsa, gene kurşunla karşı karşıyasınız demektir. Kalsiyum tabletlerini kullanırken de doktorunuza danışın.


İlaçlar
Sırtınız ağrıyor, mideniz ekşiyor, ya da bulantınız var. Hiç ilaç almayacak mısınız yani? Kullanabileceğiniz ilaçlar elbette olacak. Ancak aspirin gibi bazı ilaçlar bebeğ için problem yaratacağından, doktorunuza danışmadan asla ilaç kullanmayın. Eğer bir ilacı kullanmıyorsanız, o size bu ilacın bir alternativini önerebilir.

Sigara: Başkasının dumanı
Sigarayı bırakmış olabilirsiniz ama eşiniz, ya da arkadaşlarınız içiyorsa, bebeğiniz, sigarada bulunan ve kansere sebep olan 43 kimyasal maddeden halen bol miktarda alıyor demektir. Başkasının dumanına maruz kalmak, düşük ağırlıklı bebek doğurma, ani çocuk ölümü sendromu ve diğer bazı sağlık problemleri riskini artırır. Bu nedenle yanınızda sigara içilmesine izin vermeyin.

Stres
Ne zaman aşağı doğru baksanız, büyüyen karnınız, bebek doğduktan sonra hayatınızın ne derece değişeceğini hatırlatır. Evet, bu heyecan vericidir. Ama aynı zamanda da son derece stresli. Stres, kan akışını etkileyen, dolayısıyla da kasılmalara sebep olan hormonların salgılanmasına sebep olur. Bu da, erken doğum, düşük ve bebek ağırlığının normalin altında olmasıyla sonuçlanabilir.
Bu durumda, çevrenizde sizi destekleyen insanların olması, rahatlama teknikleri ve yoga gibi sporlar uygulamak, ya da bir uzmana görünmek yararlı olabilir.

A vitamini
Hamilelik esnasında yüksek dozda A vitamini almak kalpte ve yüzde kusurlara sebep olabilir. Peki ne kadar A vitamini çok fazladır? Bazı araştırmalar, problemin hamile bir kadının günde 10 bin üniteden (IU) fazla A vitamini alması durumunda ortaya çıkacağını savunurken, başka bazı araştırmalar da bu rakamın 25 bin ve hatta 50 bin ünite olduğunu iddia ediyor. Bu nedenle ne kadar A vitamini almanız gerektiğini gene doktorunuza danışmakta fayda var.


Mavi forum

0 yorum: