9 Haziran 2007 Cumartesi

Kadınların yeni sorunu 'tükenmişlik sendromu'

Tüm gün işte çalışan, ardından da evde çocukları ve ev işleri nedeniyle üstün bir performans sergilemek zorunda olan kadınların artık yeni bir hastalığı var



GÜNÜMÜZDE çalışma hayatındaki kadınların çocuk sahibi olmasının "çifte mesai" olarak adlandırıldığını belirten psikiyatr Doç. Dr. Peykan Gökalp, bu durumun bir süre sonra kadını "tükenmişlik sendromu"na götürdüğünü söyledi. Doç. Dr. Gökalp, "Çalışma şartları ağır olan kadının aynı zamanda evli ya da çocuk sahibi olması, üzerine önemli bir yük getiriyor. Kadın kendine vakit ayıramıyor, sürekli yorgunluk çekiyor ve bir süre sonra tükenmişlik sendromu gelişiyor" diye konuştu.

DOÇ. DR. GÖKALP, "süper kadın" olmaya çalışmanın yani kadınların işlerinde, evlerinde ve çocuklarının bakımında her şeyi en iyi şekilde yapmaya çalışmasının da tükenmişlik sendromuna yol açtığını kaydetti. Doç. Dr. Peykan Gökalp'e göre ev kadınlarının kendi aralarında gün yapması, çalışan kadınların ise sosyal aktivite ve gecelere katılması, ailelerin belli günlerde toplanması insanları tükenmişlik sendromundan koruyan aktivitelerden bazıları.


Kendini nasıl belli ediyor?


*İşe ilgisizlik, isteksizlik.
*Kolay sinirlenme ve sabırsızlık
*Kolaycılık
*Bedensel birtakım problemler; uyku sorunları, gerilim, baş ağrıları.


Mavi forum

0 yorum: