28 Mayıs 2007 Pazartesi

Karadeniz kadını da şiddet mağduru


Karadeniz kadını da şiddet mağduru

Yerel Gündem 21, dört kadın derneği ve belediyelerin kadın komisyonlarından oluşan Kadınlar Konseyi, kadına yönelik şiddeti araştırdı. YG 21'den Öztopal, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da namus, Karadeniz'deyse kadına yönelik şiddetin yüksek olduğunu söyledi.

Samsun Yerel Gündem 21 Kadınlar Konseyi Başkanı Filiz Öztopal, Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgeleri'nde töre cinayetlerinin yüksek, Karadeniz'de ise kadına yönelik şiddetin yaygın olduğunu söyledi.

Dört kadın derneği ve çeşitli belediyelerin kadın temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan Kadınlar Konseyi'nin kadınların durumuna yönelik araştırma yaptığını belirten Filiz Öztopal, kadına yönelik şiddetin Türkiye'de ciddi bir sorun olduğunu kaydetti.

Öztopal: Aile içi şiddete daha çok ev kadınları uğruyor

Kent Haber'de yayınlanan habere göre Öztopal, Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerinde yaşanan töre cinayetlerinin yanı sıra genel olarak bakıldığında Karadeniz'de de kadına yönelik şiddetin üst sıralarda olduğunu söyledi:

"Aile içi şiddete maruz kalanların büyük çoğunluğu ev kadını. Faillerin yüzde 24'ü ise çiftçi ve ilkokul mezunu. Doğum yerine göre şiddet mağduru en çok Karadeniz Bölgesi'nden, ancak namus cinayeti mağduru ve faili Güneydoğu ve Doğu Anadolu'dan.

"Kadına şiddet önümüzde büyük bir sorun olarak durmaktadır. Güneydoğu ve Karadeniz Bölgeleri ile kırsal alanlarındaki ekonomik ve sosyal az gelişmişlik, kadın ve kadının sorununu ağırlaştırıyor."

Kırsalda 61 bin 241 kadın ve çocuk şiddet gördü

Türk toplumunun yüzde 25'ini 15-49 yaş grubu kadınların oluşturduğunu, altı ve daha yukarı yaştaki 100 kadından 25'nin okur-yazar olmadığını dile getiren Öztopal şöyle konuştu:

"Ülkemizde kadının işgücüne katılım oranı 1998'de yüzde 35 civarındayken, günümüzde bu oran yüzde 27'ye düşmüş. Erken yaş evliliği yapmış olan kadınların çoğunluğu tarım sektöründe ücretsiz aile işçisi olarak çalışmakta. Ev içi şiddetin kurbanlarından yüzde 86.1'i kadınlar.

"Kırsal kesimde son beş yıl verilerine göre 61 bin 241 kadın ve çocuğa karşı şiddet kullanılmış. Bu şiddet nedeniyle bin 230 kişi öldü, 32 bin 267 kişi yaralandı. Mağdurların yüzde 26'sı 0-17 yaş, yüzde 40'ı ise 36 ve daha yukarı yaşlardaki kadınlar." (AD/EÖ)

E-Kolay

0 yorum: