28 Mayıs 2007 Pazartesi

kadın haber ve yorum

KADINLAR HAKLARINI DAHA FAZLA ARIYORLAR


İzmir Merkez Kuruluşu Tansaş Firması, 2 yıldan beri, aramızdan vakitsiz ayrılan İzmir Sanayi ve Ticaret Müdürü Sayın Erdinç Gönenç'in anısına, tüketiciler arasında bir yarışma düzenliyor. Birleşmiş Milletler tarafından "Dünya Tüketici Günü" ilan edilen, 15 Mart tarihinin merkez alındığı bu yarışmalardan ilki geçen yıl yalnızca İzmir ve yakın çevresini kapsıyordu.

15 Mart 2000 günü itibariyle düzenlenen ikinci yarışmada ise, bütün Türkiye kapsama alındı. Ve dün, Alsancak'ta Tansaş tarafından işletilmekte olan 1824 Restoran'da gerçekleştiren törenle "Bilinçli Tüketici Ödülleri" sahiplerini buldu.

Tansaş, her şirket gibi "en yüksek kâr" amacıyla kurulduğu halde, Batılı bir firma örneği vererek "Bilinçli Tüketim, Bilinçli Toplum" yaklaşımının yaygınlaşmasına hizmet etmeye çalışıyor.

Bilinçli Tüketici Ödülleri; uzun çaba ve takipçilik, yasal mücadele yollarının takip edilmesi, sunuş biçimi, alınan sonuç, bilinçli yaklaşım, haklılık gibi kriterlerin gözönüne alındığı değerlendirmede dereceye girenler titizlikle saptanmıştır. Birinci ve ikinci seçilen katılımcılar eşit miktarda oy almış olduklarından dolayı, sonuç kura ile belirlenmiştir.

Birincilik ödülünü Yüksel Ayverdi, ikincilik ödülünü Sema Iştın, üçüncülük ödülünü de Şenay Kocamangil alırken, Şehnaz Çini ve Asuman Şarlayan ise mansiyon ödülüne layık görülmüştür.

Şimdi lütfen sıkı tutunun!... Bazı adlar "hem kadın hem erkek için kullanıldığından, alt alta yazılınca anlaşılmıyor. Ama, törenin yapılacağı salona girdiğimde bir de ne göreyim.. Mansiyon kazananların da, ödül kazananların da hepsi "kadın" değil mi?

Gerçekten jüri üyeleri "tüm ödül kazananların kadın olduğunun" kendileri ile karşılaşıncaya kadar "farkına" varmamıştık!.

Öyleyse "bu tablo" neyi simgeliyordu?...

Büyük olasılıkla "hanımlarımızın daha dikkatli, titiz tüketici olduklarını, haklarını sonuna kadar izlemekte daha ısrarcı olduklarını ve olaylarını diğer tüketicilerinin dikkatine sunmak konusunda erkeklerden daha az tembel ve daha gayretli olduklarını"...

Bu vesile ile "tüketici hareketlerinin ivme kazanmasında" büyük katkıları olan "aile ekonomisinden sorumlu, bilinçli kadınlarımızı" bütün kalbimle kutluyorum. Tansaş Firması'na "tüketicilerine yaklaşımı ve kadirşinaslığı" nedeni ile bir kez daha teşekkür ediyorum.



Doğuda kız çocukları hala okula yollanmıyor. Bunun nedeni ise babalarının ve müstakbel kocalarının buna gerek olmadığını düşünmeleri. Kızların okumasına gerek yok ki, kız 13 yaşına gelince evlendirilir ve mesele hallolur. O artık çocuklarına bakmakla yükümlüdür sadece. Yetiştirmekle değil bakmakla, yetiştiremez çünkü kendisi cahildir. Ama bu durum değişiyor. Artık Kızlar babalarını kaymakama şikayet edebilecek. Batman'ın Kozluk ilçesine bağlı Alıçlı köyündeki 75 öğrenciye giyim ve kırtasiye yardımı yapan Kaymakam Hikmet Aydın, kız çocuklarına seslenerek, ‘‘Babanız sizi okula göndermiyorsa bize şikayet edin’’ dedi.

İlçe jandarma komutanlığıyla birlikte kampanya başlatan Kozluk Kaymakamlığı, Alıçlı köyünde yoksul ve yardıma muhtaç 75 öğrenciye giyim ve kırtasiye yardımı yaptı. Yardım dağıtımına katılan Kozluk Kaymakamı Hikmet Aydın, devletin her zaman düşkünün, yardıma muhtaç ve yoksulun yanında olduğunu belirtti. Kaymakam Aydın, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan yoksullara yardımların süreceğini belirtirken, kız öğrencilerini de uyardı. Kırsal kesimde kız öğrencilerin okula gönderilmemesinden yakınan Aydın, ‘‘Köylerde kız çocukları mutlaka okula gitmeli, onlar da eğitim ve öğretimden nasibini alarak cahil kalmamalı. Kız öğrencilere sesleniyoruz; babanız sizi okula göndermiyorsa bize başvurun. Biz sizin eğitim ve öğretiminiz için her türlü girişimde bulunacağız’’ dedi.


SPOR ALETLERİ

Aşağıdaki açıklamayı Colombia Cornell New York Presbyterian Hastanesi Spor Rahatsızlıkları Bölümü doktorlarından Doç. Dr. Rosemarie Boehm yaptı. Ne desek boş, bakın uzman görüşüne: Dr. Boehm, 'Fitness' merkezlerindeki aletlere dikkat çekti. Bu spor aletlerinin erkeklere göre tasarlandığını ve kadınlar için çok ağır geldiğini belirten Boehm, şöyle konuştu: "Diz, diz kapağı ve kaslarda zorlanmaya bağlı sakatlanmaların nedeni bu aletler. Kadınlar spor sakatlanmalarına erkeklere göre daha yatkın. Aletli egzersizlerde, değişik boyutlardaki aletler kullanılmalı." (??!!!) Bugüne kadar bu durum neden açıklanmadı ya da neden kadınlara uygun aletler de yapılmadı acaba?



KADINLAR MİLLETVEKİLİNE E-MAIL YOLLUYOR

Dayak yiyen kadının e-mail ile şikayet etmesi yeni bir olgu. İNTERNET'te web sitesine sahip birkaç milletvekilinden biri olan DSP Amasya Milletvekili Gönül Saray Alpan, kendisine aile içi şiddetten yakınan ya da kaba davranışlar gören kadınlardan e-mail yoluyla çok sayıda mesaj veya yardım isteği geldiğini söyledi.

Alpan, e-mail yoluyla, kadınlardan çok sayıda mesaj aldığını anlattı, bu mesajların genellikle kaba davranış gören veya aile içi şiddete uğrayan kadınlardan geldiğini belirtti. Bu kadınların bazılarının kendisinden yardım istediklerini, ne yapmaları gerektiğini sorduklarını anlatan Alpan, şöyle devam etti:

"Onlara bu dönemde TBMM'de görüşülecek olan Medeni Yasa tasarını anlatıyorum. İnanmadığım konularda daha fazla bilgi ve belge istiyorum. Örneğin bir kadın kocası tarafından kurşunlandığını anlatıp, yardım istedi. Bu durumda savcılık raporu gibi bir kanıt arıyorum. Bakan Hasan Gemici'nin Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nde, sivil toplum örgütleriyle çalışan yöneticiler var. Onlara gönderiyorum."



ARAÇLAR VE ERKEKLİK SEMBOLÜ

Uzman doktor Hüsnü Uçar "Psikiyatri Yönünden Trafik Sorunları" adlı makalesinde, bazı erkeklerin araçlarını "ikinci erkeklik organı" olarak gördüklerini söyledi.

Trafik terörüne çok net açıklamalardan biri gelmiş bulunmaktadır.




0 yorum: