28 Nisan 2007 Cumartesi

Vergi iadesi kalkacak, asgari ucrete 33 YTL zam yapilacak

Vergi iadesi kalkacak, asgari ucrete 33 YTL zam yapilacak

Maliye Bakani Kemal Unakitan, "Ucretlilerde, 2008 icin 2007’de fis toplama mecburiyeti kaldiriliyor" dedi. Kalkan vergi iadesi yerine calisanlara her ay belirli bir tutar para odenecek. Asgari ucretlinin alacagi aylik para 33 YTL olacak.

MALIYE Bakani Kemal Unakitan, hazirlanan vergi paketiyle birlikte ucretlilerin 2007 yilinda fis toplama zorunlulugunun kaldirilacagini belirterek, "2008 icin 2007’de fis toplama mecburiyeti kaldiriliyor. Bunu yakinda Bakanlar Kurulu’na sunacagiz. Kisa zamanda Meclis’e sunmayi dusunuyoruz" dedi. Kalkan vergi iadesi yerine calisanlara her ay belirli bir tutar para odenecek. Asgari ucretlinin alacagi aylik tutar 33 YTL olacak. Unakitan 2006 yilinda icin toplanan fislerin vergi iadesinin ise 2007’de odenecegini soyledi.

YENI VERGI YOK: Hazirlanan vergi paketinin icerigine iliskin sorulara Unakitan, "Bu yeni bir vergi anlamina gelmiyor, yeni vergi soz konusu degil. Paket vergi guvenligiyle bir takim onlemleri iceriyor. Paket icinde ucretlilerin fis almalarina iliskin degisiklikler de bulunuyor" yanitini verdi. Unakitan, vergi paketi icerisinde vergi dairelerinin gider bildirimiyle ilgili bazi bilgiler isteme olanaginin da getirilecegine degindi.

ONUMUZ ACIK: 4’uncu Turkiye Hazar, Orta Asya Bankacilik ve Finans Zirvesi’nde konusan Kemal Unakitan, 2006 butce aciginin GSMH’ya oraninin yuzde 1’in altinda olacagini belirterek "Bu mali disiplin, vergi gelirlerinin artirilmasi ve harcamalarin kontrol altina alinmasiyla gerceklestirildi. Bu butce Almanya, Belcika, Italya, Macaristan ve Yunanistan’in da butcesinden iyi. Turkiye’nin artik onu ve ufku acik" dedi.

KAMU BORC YUKU: Turkiye’nin krizlere girme nedenin kamu borclarinin yuksek olmasindan kaynaklandigini hatirlatan Unakitan, Turkiye’nin eskiden butce aciklarini borcla kapatmayi politik hale getirdigini ve bunun da yanlis bir durum oldugunu soyledi. Yonetimlerin butce aciklarindan korkmadigini ve halki da rahatsiz etmediklerini kaydeden Unakitan, "Cunku halka ’ben senden vergi almayacagim’ diyor. Onun karsiliginda aldigi borcla halkin gelecegini ipotek altina aliyor. Borclari aldikca aliyor ve ulkenin mali yapisi bozuluyor, riski artiyor. Ulke boyle bir ulkeydi. Borc yapisini duzelttik. Borc almak yerine vergi gelirlerini artirdik, harcamalari kontrol altina aldik" dedi.

GELIR IDARESI: Gelir Idaresi Baskanligi’nin Turkiye’nin geleceginin en onemli kurulusu olacagini vurgulayan Unakitan, soyle konustu: "Turkiye artik harcamalarini kontrol altina aldi ve herkes istedigi gibi harcama yapamiyor. Yilin yarisinda odenek bitiyor. Eskiden oy hesabina gore harcama politikasi vardi. Simdi AB’ye uyumlu, kamu mali yonetim ve kontrol kanunu getirdik. Bundan dolayi Turkiye’de geldigimizden beri harcama kalemimizde en fazla pay alan Milli Egitim oldu. Eskiden savunma alirdi."

Dalga olmasa bu yil butce fazla verirdi

MALIYE Bakani Kemal Unakitan, Turkiye’nin butcesinin Almanya, Belcika, Fransa, Italya, Macaristan ve Yunanistan butcesinden daha iyi oldugunu belirterek, "Turkiye’nin artik ufku acik. Duzenli sekilde faiz disi fazla veren bir ulke goremezsiniz. Mayis, haziranda dalgalanma olmasaydi bu yil butce fazla verirdi" dedi.

Halkbank’ta ozellestirme yontemi uzerinde calisiyoruz

MALIYE Bakani Kemal Unakitan, Halkbank’in ozellestirmesine iliskin sunlari soyledi: "Ozellestirmede kullanilmasi planlanan yontem halka arz mi, yoksa blok satis seklinde mi olacak, bunun uzerinde calisiyoruz. Yakinda onun da karari verilir ve prosedur baslar. Ekonomi dinamik, her zaman degisiyor. Her an icin blok satis da olur, halka arz da olur."



0 yorum: