12 Haziran 2007 Salı

özgürlük ama sınırı ne kadar?

Her birimiz özgürlüklerimizin peşinde koşuyoruz. Dünya bu yüksek ideal için hayatını feda, gençliğini heba eden özgürlük savaşçılarıyla dolu. Biz de “özgürlük ve hürriyetiniz kutsaldır, kimselere çiğnetmeyin” diye kendimize ve etrafımızdakilere telkin edip duruyoruz. Haklıyız, sözlerimiz doğru, özgürlük ve hürriyetleirmizi elde etmek için yaptıklarımız, katlandıklarımız doğru.

Sizce özgürlükler nasıl olmalı, hele hele yeni yetme genç kızınız için, delikanlı oğlunuz için özgürlük nasıl tarif edilmeli? Özgürlük bütün kuralları yıkıp, hiç engel tanımayıp, aile içinde uyulması gereken kurallara uymamk mı demektir? Ne kadarı az ne kadarı çok? Daha önce hiç kural konulmadığı için, sınır tanımayan bir asi yetiştirmek ister misiniz?

Çocuklarınıza istedikleri gib, daha fazla serbestlik vermeden önce, geçmişte çocuğunuzun sorumluluklarını yerine getirip getirmediğine bakın. Çağırdığınızda eve geliyor muydu? Sizi aramasını söylediğinizde arıyor muydu? Yanlız başına ve gereksizce sokaklarda mı dolaşıyordu, yoksa sizin ondan istediğiniz gibi arkadaşına mı gidiyordu?

Eğer cevaplarınız hayırsa, çocuğunuza daha fazla özgürlük için bu şartlara uyması gerektiğini öğretin. Ara yaşlarda arkadaşına gitmek, yanlız başına parkta oynamak gibi özgürlükleri tanımış ve kendilerinden beklenilen sorunlulukları yerine getirmiş olan çocuklar, ilerdeki yaşlarda, daha geniş özgürlükler tanındığında bunu yükünü daha iyi taşıyabililer. Çocuğunuzu çok sıkmak, arkadaşlarına gitmesini engellemek, güvenli yerlere gitmesini engellemek, çocuğunuzun gelişmini olumsuz yönde etkileyecektir.

Dışarı çıkarken, zaman zaman eve gelmesini tembihlediğiniz çocuğunuz övgüyü hak eder. Bu davranışını farketmeli, farkettiğinizi söylemeli, kendisinden beklediğiniz gibi davrandığı için teşekkür etmelisiniz.

Çocuklarınıza güvenin, güvendiğinizi gösterin, ifade edin. Ona güvendiğinizi bilen çocuğunuz, bu güveni yıkmamak için elinden geleni yapar. “Saatin geç olduğunu biliyorsun. Ancak, bir saat sonra evde olacağına inanıyorum, bu nedenle Arkadaşına gidebilirsin ” diyebilirsiniz.

Çocuğunuz sizin ona verdiğinizden daha fazla özgürlük istiyorsa, pazarlık etmekten kaçınmayın. Uzlaşın. Özgürlüğün sınırlarını birlikte belirlemeye çalışın, böylece daha önce de söylediğimiz gibi kendisinin de katkısının bulunduğu kurallara uyması daha kolay olacaktır. Okul sonrasında dışarda geçireceği süreyi birlikte kararlaştırın, örneğin. Uyum sağladığı süreleri 15.dak, yarım saat olarak, zamanla, artırın.

Özgürlük anlayışını belirleyin. “Tabii arkadaşlarınla birlikte olabilirsin, ama akşam olmadan evde olman gerekiyor” gibi. Böylece kurallara uyma konusunda kendisine güvenip güvenemyeceğinizi de öğrenmiş olursunuz.

Koyduğunuz kurallar ne kadar gerçekçi, uyulması ne kadar kolay olsa da delinebilir. Kurallara uyulmaması halinde hangi sonuçları elde edileceğini bilmesini sağlayın. Çocuğunuz kendisine verdiğiniz bir serbestliği kötüye kullandıyas, bu özgürlüğü elinden alın. Bir müddet sonra, kurallara uyup uymadığını yeniden sınamak için geri verin. Örneğin, “Üzgünüm araçların geçriği caddede bisiklete binerek kuaralları çiğnedin, Bu durumda bir hafa süreyle bisiklete binemeyeceksin demek oluyor. Kurala uyduğunu bana ispatlarsan, yeniden bisiklete binebilirsin” deyin.

Tepkileriniz kontrollü olsun. Aşırıya kaçmamya özen gösterin. Öfkenizi ve hayretinizi normal seviyede tutun. Aşırı tepki, yaptıklarını sizden saklamasına neden olur.

Özgürlüğü ve rahat hareket etme serbestliği vereceğim derken, kaldıramayacağı kadar çok vermek, anne babalarının desteğinden mahrum oldukları dugusuna kapılmalarına neden olur. Çok erken sınırsız özgürlük vermeyin.


Mavi forum

0 yorum: