12 Haziran 2007 Salı

Çocuklarınızı zehirlenmeden koruyun!

Çocuklarınızı zehirlenmeden koruyun!

Ev kazalarındaki çocuk yaralanmalarının % 90’ı çocuklar yalnızken oluşuyor.
Bu nedenle çocukları evde yalnız bırakmamakta fayda var. Zehirlenmeler genelde gıda yoluyla veya çeşitli kimyasal maddelerin içilmesi, yenilmesi veya solunması yoluyla ortaya çıkıyor. Evdeki birçok madde zehirlenmeye yol açabiliyor. Bunların 2/3 ü katı ve sıvı zehirli maddelerin alınması, 1/3 ü ise solunum yoluyla meydana geliyor.

Katı ve sıvı zehirleri genel olarak ilaçlar ve evde bulunan kimyasal maddeler olarak ayırabiliriz. Bu maddeler en çok banyo, mutfak, bahçe ya da garajda bulunuyor. Genellikle ilaçların saklı bulunduğu dolaplar banyoda yer alıyor. Yüksekte olsa bile çocuklar tırmanarak buraya ulaşabiliyor. Bu yüzden önlem olarak kilit altında tutulmaları gerekiyor.

Kaza sonucu ortaya çıkan zehirlenmelerin yarıdan fazlası ilkbahar ve yaz aylarında görülüyor. Bu aylar, boya, badana, ev taşıma, yolculuk gibi nedenlerle çocuk üzerindeki dikkat ve denetimin azaldığı, evin dağınık, dolapların ve çekmecelerin açık olduğu dönemler olarak karşımıza çıkıyor.

Aile içi sorunlar, alışılagelmiş aile düzeninin bozulması, hastalık, ölüm, gebelik, aileye yeni bir bebeğin katılması, yolculuk, taşınma, başka bir evi ziyaret, eve misafir gelmesi ve yemek hazırlama gibi olaylar zehirlenmeye zemin hazırlıyor.

Mutfak ve bahçe ise değişik maddelerin bulunması nedeni ile oldukça tehlikeli mekanlar. Dezenfektanlar, deterjanlar, tarım ilaçları, boya maddeleri, gaz, antifriz ve diğer temizleyici maddeler zehirlenmelere neden olabiliyor. Bu maddeler orijinal paketlerinde değil de herhangi bir şişe ya da paketin içinde bulunmaları nedeni ile yanlışlıkla içilebilirler.

Çocuklarda en sık görülen zehirlenme olguları, çocukların evde yalnızken banyodan ya da ilaç dolabından açıp aldığı ne olduğunu bilmediği çeşitli renklerdeki kapsülleri, şeker sanılıp içilmesi olaylarıyla karşılaşılıyor.

Zehirlenmeleri önlemek için neler yapılmalı?

• İlaçlar, evdeki çeşitli kimyasal maddeler (çamaşır suyu, ev temizlik maddeleri, böcek ilaçları vs.) çocukların erişemeyecekleri yerlerde, dolap içlerinde muhafaza edilmelidir. Ayrıca bu tip zararlı maddeler kolay açılamayan şişe veya kutularda bulundurulmalıdır.

• Bu tip maddeler buzdolabı, fırın veya erzakların bulunduğu dolaplara yakın bulundurulmamalıdır.

• Çocuklara ilaç içirirken şeker, tatlı vs. diyerek kesinlikle kandırılmamalı. İçtiğinin ilaç olduğunu, kendi başına asla almaması gerektiğini ne kadar süre içeceği ve ne amaçla içeceği anlatılmalıdır.

• Evde böcek ilaçlaması yapılırken çok dikkatli olunmalıdır. Mümkünse çocuğun evde olmadığı zamanlarda yapılması tercih edilmelidir.

• Gıda maddeleri alırken son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir. Çiğ sebze, meyveler iyice yıkanmadan verilmemelidir.

• Çocuklar, büyüklerin hareketlerini izler ve onları taklit ederler. Bu nedenle emniyetli hareket ederek çocuğa örnek olun ve nasıl davranması gerektiğini sık sık anlatın.

• Çocukları evde yalnız bırakmayın.

• İlaç gibi zararlı olabilen cisimleri ulaşabileceği alanlardan kaldırın.

• Temizlik malzemeleri ve gereçlerini ortalıkta bırakmayın.

• Çiçek ilaçlarını, tüm aerosolleri çocukların ulaşamayacağı bir yere koyun.

• Kullanılmayacak duruma gelmiş ilaçları kesinlikle yok edin.

Kimyasal madde, özellikle benzin, tiner veya asit zehirlenmeleri durumunda, hastayı kesinlikle kusturmaya çalışmayın. Bunun yerine süt içirerek en yakın hastaneye götürün. İlaç zehirlenmelerinde ise, hastayı (şuur açık ise) kusturup en yakın hastaneye götürmeniz gerekiyor.


Mavi forum

0 yorum: