14 Haziran 2007 Perşembe

Iklimlerin Gelecegi Hayra Alamet Degil:(

Sicak dalgalarinin ve sellerin daha sik meydana gelmeye baslayacagini belirten bilimadamlari "Hizli isinma boyle giderse 2080 yilindan itibaren kislar tamamen ortadan kalkacak" dediler.

Gunlerdir gazetelerde Turkiye dahil olmak uzere dunyanin dort bir yanindan gelen felaket haberlerini okuyoruz... "Dunyanin civisi mi cikiyor?" diye kendi kendimize sorarken, bilimadamlari butun bu yasanan "asiri sicak, asiri yagis, sel" felaketlerinin yillardir anlattiklari "kuresel isinma"nin sonucu oldugunu tekrar tekrar acikliyor. Gecen yil Avrupa'yi vuran asiri sicaklarin ardindan bu yilki asiri yagislar, Avrupali bilimadamlarini kuresel isinma ve onun gelecekte yaratacagi etki uzerinde bir calisma yapmaya itti. Aralarinda Turkiye'nin de bulundugu bircok farkli ulke tarafindan da desteklenen "Avrupa Cevre Ajansi" (EEA) "Impacts of Europe's Changing Climate" (Avrupa'nin Degisen Klimasinin Etkileri) isimli tam 107 sayfalik bir rapor yayimladi.

2050'DE ALPLER ERIYECEK
Merkezi Danimarka'nin Kopenhag kentinde olan EEA arastirmasi icin tam "22" farkli gostergeyi kriter olarak aldi. Bu sekilde de Avrupa Birligi temelinde, ulusal ya da yerel boyutlarda kuresel isinma karsisinda alinabilecek onlemlerin tespit edilmesine calisildi. Arastirmayi yapan bilimadamlari Avrupa kitasinin diger butun kitalara gore cok daha hizli olarak isindigini belirtirken, "2050 yilina kadar" Alp buzullarinin 4'te 3'unun tamamen dunyadan silinecegini belirtti. Raporda, "Dunyanin olusumundan itibaren buyuk iklim degisiklikleri yasandi. Fakat bu bugune kadar hep dogal nedenlerden kaynaklandi. Dunya bir kez daha buyuk bir iklim degisikligiyle yuz yuze... Ve bunun sebebi insan kaynakli. Sera gazi emisyonlari dunyanin iklimini etkiliyor ve bu 21'inci yuzyilda da devam edecek" diye yaziyor.

ARTIK KISLAR "SICAK" GECECEK
Bilimadamlari dunyada yasanan en sicak 3 yazin da (1998-2002-2003) son 6 yil icinde gerceklestiginin altini cizdi. Ayrica her 10 yilda hava sicakliginin "0.36" derece yukseldigini kaydetti. Bu hizli isinmanin "2080" yilinda kislari tamamen ortadan kaldiracagini belirten bilimadamlari, "Sicak dalgalari ve seller gittikce daha sik meydana gelmeye baslayacak. 2080 yilindan itibaren sicak kislar yasamaya baslayacagiz. Yaz aylariysa daha da sicak olacak" dediler. EEA yoneticisi McGlade de yaptigi yazili aciklamada, raporda yayimlanan butun bu ongorulerin gerceklesecegini belirtti. McGalade ayrica, "Sicak dalgalari ve seller sadece insanlarin olmesine sebep olmuyor. Biz farkinda olmadan bircok bitki ve hayvan nesli de yok oluyor" dedi. Ve "Avrupa bu konuda bir onlem almazsa hem hayvancik, hem de tarimcilik buyuk zarar gorecek" diyerek, kuresel isinmanin Avrupa'nin karsisinda buyuk bir ekonomik soruna da sebep olacagini belirtti. Okyanus seviyesi de her yil yaklasik 4 milimetre yukselirken, kuresel isinma yuzunden "atmosfer, iklim, buzullar, deniz canlilari, kara canlilari, su, tarim, ekonomi ve insan sagligi" en cok etkilenen konular. Bilimadamlari karbondioksit gazi basta olmak uzere basta olmak uzere sera gazi emisyonlarinin engellenmemesi durumunda Avrupa basta olmak uzere dunyayi buyuk felaketlerin bekledigini belirtti.

0 yorum: