25 Mayıs 2007 Cuma

Kadınlar güçlerini birleştiriyor

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kadınlar son yıllarda kurdukları 20 dernekte bir araya gelerek seslerini duyurmaya çalışıyor.




Kadın kuruluşları, kadınlara yönelik şiddet, istihdam, hukuk ve psikoloji gibi alanlarda kadınlara destek oluyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde genellikle töre cinayetleri, ezilmişlik, evde ve tarlada çalışan, toplumda sözü geçmeyen ve çok çocuklu görüntüleriyle hafızalarda yer alan bölge kadını, son yıllarda artık modern görüntü ve davranışlarıyla dikkat çekmeye başladı. Kurdukları dernek ve kadın kuruluşlarında güçlerini birleştiren bölge kadınları, haklarından mahrum bırakılan kadınların önünü açmaya çalışıyor.

Bini aşkın kadın, Şanlıurfa’da Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği, Van’da Bostaniçi Kadın Destek Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi, Doğubayazıt’ta Kadın Destek Çevre Kültür ve işletme Kooperatifi, Viranşehir’de Viranşehir Kadınını Güçlendirme ve Dayanışma Kooperatif Girişimi, Adıyaman’da Anadolu Kadınlar Derneği, Kurtalan’da Kadın Dayanışma Derneği, Tunceli’de Ana Fatma Dayanışma Kadın Dayanışma Derneği, Van’da Kadın Derneği, Diyarbakır’da (KA-MER) Kadın Merkezi Derneği, Umutışığı Kadın Kooperatifi, Kibele Kadın Kooperatifi, İş Kadınları Derneği (DİKAD), Güneydoğu İş Kadınları Derneği (GÜN-KAD), Kardelen Kadın Evi, Büyükşehir Kadın Merkezi (DİKASUM), Selis Kadın Danışmanlık Merkezi, Yenişehir Belediyesi EPİ-DEM, Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi, Diyarbakır Hanımlar Kültür ve Yardımlaşma Vakfı, GAP-GİDEM Diyarbakır Ofisi, Mardin’de Yerel Gündem 21 Kadın Meclisi’nde bir araya gelerek gücünü birleştirdi.

Kadın kuruluşları, kadınlara yönelik şiddetin engellenmesi, iş alanlarının yaratılması, el becerilerinin geliştirilerek gelir getirici faaliyetlerde bulunulması, haklarını tanıma, toplumdaki statülerini geliştirme, psikolojik ve hukuki destek sunmaya çalışıyor.

Doğubayazıt Kadın Destek Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi Başkanı Azat Şimşek, 3 yıl önce 11 üye ile kooperatifleştiklerini, kadınlara iş alanları yaratmak için yöresel yemek evi, kilim atölyesi, el sanatları ve mum üretimi yaptıklarını ifade ederek, kadının bölgedehak ettiği konumda olması için çaba harcadıklarını söyledi.

Şanlıurfa Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Sevinç Özipek de geçen yıl kurdukları derneğin 100’ün üzerinde üyesi bulunduğunu belirterek, kadınlara anne çocuk sağlığı, aile planlaması gibi konularda eğitim seminerleri, şiddete maruz kalmış kalanlara psikolojik ve hukuki destek sağladıklarını belirtti. Şanlıurfalı kadının kapalı yaşantısından sıyrılmaya çalıştığını, kadınların önceleri ürkerek derneğe geldiklerini, ancak zamanla kabuklarını kırdıklarını ifade eden Özipek, bu derneğin kent için bir model oluşturduğunu söyledi.

Siirt Kurtalan Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Özlem Güzel ise, Siirtli kadınlara okuma-yazma ve iş edindirmeye yönelik kurslar düzenlediklerini belirterek, kadınlardan büyük ilgi gördüklerini söyledi.

KA-MER Başkanı Nebahat Akkoç, kadına yönelik şiddetin sorgulanması, namus cinayetleri konusunda toplumsal duyarlılık yaratma, psikolojik, hukuki destek destek, iş danışmanlığı vermek üzere bölgede ilk kurulan kadın kuruluşu olduklarını belirterek, bugüne kadar 10 bin kadına ulaştıklarını belirtti.

Aralarında gıda, cam, mermer kreş gibi sektörlerde kendi işini başarıyla yürüten 20 kadının biraraya gelerek kurdukları Diyarbakır İşKadınları Derneği’nin Başkanı Nilüfer Baran ise bölgede eğitimli, başarılı iş kadınlarının var olduğunu ve üreten kadın yönünü ortaya çıkarmak istediklerini belirterek, "Bölgede eğitimli ve başarılı bir çok iş kadını var ve bu giderek daha da çoğalıyor. Bölge kadını, erkeğin yanında üreten konumda olmak istiyor. Biz daha çok girişimci kadının var olabilmesi için birbirimize destek oluyoruz. Artık kadınların kabuğunu kırmasını istiyoruz" dedi.

Güneydoğu Anadolu Projesi Girişimciliği Destekleme ve Yönlendirme Merkezi (GAP-GİDEM) Diyarbakır Ofis Sorumlusu Nurcan Baysal da, ofisin bölgede kendi işini kurmak isteyen girişimcileri desteklemek, danışmanlık ve sivil toplum kuruluşları güçlendirme hizmeti vermek üzere 1997 yılında kurulduğunu ifade ederek, kadının toplumdaki statüsünü güçlendirmek için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.

Girişimci kadın sayısını daha çok artırmak ve bölgedeki kadın kuruluşlarını koordine ederek, deneyim paylaşma amacıyla geçen yıl “Güneydoğu Anadolu Kadın Girişimcilik Danışma Kurulu”nu kurduklarınıifade eden Baysal, şunları söyledi: “Kadınların kapasitelerinin güçlendirilmesi için neler yapılabilir. Kadın girişimciliği daha fazla nasıl artar. Bu gibi konularda deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Bölgede kadın ve erkek girişimci aynı şartlarda yarışmıyor. Bu nedenle girişimcilik konusunda A’dan Z’ye tüm danışmanlık hizmetini veriyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 50 kadın bu hizmetlerimizden yararlandı. Kadın girişimci sayısı her geçen gün artıyor."

0 yorum: