27 Nisan 2007 Cuma

Ressamin Ustasi

RESSAMIN USTASI

Renklerin ustasi olarak anilan buyuk ressam egitimini bitiren ogrencisini ugurlarken, yaptigi resmi sehrin en kalabalik meydanina koymasini ve yanina da kirmizi bir kalem birakmasini, halktan begenmedikleri yerlere carpi koymalarini rica eden bir yazi ilistirmesini istemis.

Ogrenci birkac gun sonra resme bakmaya gittiginde resmin carpilar icinde oldugunu gormus. Uzuntuyle ustasina gitmis.

Usta, uzulmemesini ve yeniden resme devam etmesini onermis. Ogrenci resmi yeniden yapmis.. Usta yine resmi sehrin en kalabalik meydanina birakmasini istemis fakat bu kez yanina bir palet dolusu cesitli renklerde boya ile birkac firca koymasini ve yanina da insanlardan begenmedikleri yerleri duzeltmesini rica eden bir yazi ile birakmasini onermis.

Ogrenci denileni yapmis.
Birkac gun sonra bakmis ki resmine hic dokunulmamis. Ustasina sevincle kosmus.

Usta ressam soyle demis:
"Ilkinde insanlara firsat verildiginde ne kadar acimasiz bir elestiri saganagi ile karsilasilabileceg ini gordun. Hayatinda resim yapmamis insanlar dahi gelip senin resmini karaladi. Ikincisinde onlardan yapici olmalarini istedin.

Yapici olmak egitim gerektirir. Hic kimse bilmedigi bir konuyu duzeltmeye cesaret edemedi. Emeginin karsiligini, ne yaptigindan haberi olmayan insanlardan alamazsin. Sakin emegini bilmeyenlere sunma ve asla bilmeyenle tartisma. "

0 yorum: