13 Haziran 2007 Çarşamba

Berdelde aci son...

Berdel verildigi icin bebegini sirtina sarip kendini asan kadinin simdi de kardesi berdel gidecek.
Tore bir kurban daha aldi. Sanliurfa'da berdel verilen 21 yasindaki Sahe Fidan, sigindigi baba evinden geri gonderilince, 1.5 yasindaki bebegini sirtina sarip evinin banyosunda kendini asti.
Berdel evliliklerinin ve tore cinayetlerinin bir turlu onune gecilemedigi Sanliurfa'daki son olay, gecen cumartesi gunu merkeze bagli Yesiltepe Koyu'nde meydana geldi. Agabeyini evlendiren ailesinin, yengesinin kardesine 3 yil once berdel vererek evlendirdigi Sahe Fidan, gecen hafta sonu esiyle kavga edince evi terkedip baba evine sigindi. Ancak aile meclisi, ‘Bizde evlenen kadinin koca evinden ancak cesedi cikar. Senin yerin kocanin yanidir’ diyerek Sahe Fidan'i yeniden esinin evine gonderdi.
Birkac gun daha esiyle sorunlarini cozmeye calisan ancak basarili olamayinca bunalima giren Sahe Fidan, intihara karar verdi. Cumartesi gunu evin tenha oldugu sirada 1.5 yasindaki bebegini sirtina carsafla baglayip evin banyosunda giren Sahe Fidan, onceden hazirladigi iple kendini tavana asti.
Bebegin aglamasi uzerine evdekiler suphelenip aradiklari Sahe Fidan'i banyoda ipte sallanirken buldu. Esi ve yakinlari, hemen bicakla ipi kesip indirdikleri Sahe Fidan'i kurtarabilecekleri umuduyla Sanliurfa Devlet Hastanesi'ne goturdu. Doktorlar, genc kadinin ipte oldugunu saptadi.
KARDESI BERDEL GIDECEK
Berdel usuluyle evlenen Sahe Fidan'in intihari, ailesini evlat acisinin yani sira geleneklere gore ayrica sikintiya soktu. Agabeyi Isa Fidan'in Aysel Goregen ile evliligine karsilik, ailesinin baslik parasi odememesi icin yaklasik su an 25 yasinda olan Aziz Goregen'e nikahsiz es olarak verilen Sahe Fidan'in yerine simdi 19 yasindaki kiz kardesinin verilmesi gundeme geldi.
Fidan ailesinin yakinlari, “Sahe'nin intihari ailesini de sikintiya soktu. Geleneklere gore Fidan ailesi, Goregen Ailesi'ne gelin aldiklari Aysel'e karsilik ya baslik parasi odeyecek ya da 19 yasindaki diger kizlarini Aziz Goregen'e es verecekler” diye konustu.
Bu arada sirtina 1.5 yasindaki oglu Abut'u carsafla sararak kendini asan Sahe Fidan'in, Zehra adinda bir kizi daha oldugu ogrenildi.
Otopside intihar ettigi saptanan Sahe Fidan, bolgedeki diger tore kurbanlari gibi Yesiltepe Koyu'nde sessizce topraga verildi. Olay Sanliurfa'da bugun duyuldu. Sivil toplum orgutleri olayin arastirilmasi icin ilgili makamlarin harekete gecmesini istedi.
BERDEL NEDIR?
Berdel evlenecek iki taraftaki iki erkegin birbirlerinin kiz kardeslerini kendilerine es olarak secmeleri olarak tanimlaniyor.

0 yorum: