4 Mayıs 2007 Cuma

Parlak Fikirler Uretmenin 10 Yolu

Parlak Fikirler Uretmenin 10 Yolu Asagida, fikir uretmek icin kullanabileceginiz ve calismalarinizda size faydali olabilecek 10 yontem siralaniyor.

Sorunu Tanimlayin
Is sorunlarini cozecek fikirler uretmek icin, hepimizin bir baslangic noktasina ihtiyaci var. JFK Havaalani’na gitmeden, New York’tan Frankfurt’a ucamazsiniz. Nerede oldugunuzu tam olarak bilmiyorsaniz, mevcut konumunuzu belirlemek amaciyla bir harita edinmelisiniz. Daha sonra, JFK Havaalani’na dogru yavas yavas yol alabilirsiniz.
Ilerlemeye calismadan once, nerede bulundugunuzdan emin olmaniz sarttir. Baska bir deyisle, sizi New York’a goturecek haritayi cok iyi incelemeniz gerekir.
Beyin Firtinasi Yapin
Bu d�hiyane yontemi, buyuk ihtimalle daha once duymussunuzdur. En basit anlatimla, bir grup insan toplanir ve ana hatlariyla belirlenen hedeflerle ilgili olarak yazabildigi kadar cok sey yazar. Stratejik planlama ya da benzeri bir sey icin endiselenmeyin. Yalnizca fikir uretmeye odaklanin. Gruba zaman siniri getirin. Ayrica, zamani ve yeri iyi secin ki toplam performansa gercekten katkilari olsun.

Herkesin tam formunda oldugundan ve 'buyuk dusun' mesajini aldigindan emin olun. Saglikli bir beyin firtinasi toplantisinin ardindan tonlarca fikre sahip olabilirsiniz.

Tamamen Istediginiz Seye Odaklanin
Fikirlerinizin is cozumleriniz acisindan uretken olmasini istiyorsaniz, dis etkenlere duyarsiz kalmaniz gerekir. Hicbir seyi hos gormeyin! Sizi oyalayacak konulardan, gunluk asabiyetlerden ve yasaminizdaki tahmin edilebilir dramlardan sonsuza dek kurtulun!

Yalnizca sorunu cozmeyin; is programinizi yeniden tasarlayin ki tahmin edilebilir tatsizliklar, bir daha sizi rahatsiz edemesin!

Cozmeye calistiginiz seye gercekten ilgi duyun.
Mecbur oldugunuz icin yaptiginiz, ama kesinlikle nefret ettiginiz bir spor (ya da belli ders konulari) calismasina katildiginiz okul gunlerinizi hatirliyor musunuz? Bu faaliyetlerde ne kadar iyi oldugunuzu animsiyor musunuz? Muhtemelen hayir; cunku bu, hic de hos bir ani olarak kalmamis zihninizde. Yine de iyi performans gostermediginizi soylemek, daha guvenli bir yol olabilir.

Buyuk olcude hoslanmadiginiz bir isi yaparken ustun basari gostermek, gercekten cok zordur. Yapmaya calistiginiz ise yonelik icten gelen bir ilginiz varsa, basari yuzdesi ciddi bicimde artar. Sizi sikintidan patlama noktasina getiren bir isi cozmeye calisiyorsaniz, en iyisi, o isten zevk alan birine devredin. Soz konusu kavram, ekip calismasini kapsar ki bu da apayri bir konudur.

Serbest meslek sahibiyseniz, (isinizin gelmesini istediginiz nokta hakkinda bir vizyonunuz oldugunu goz onune alarak) konuya otomatik olarak ilgi duyarsiniz.

Paralel Sorun ve Cozumler Arayin
Mevcut sorununuzu gecmiste yasadiginiz bir sorunla iliskilendirin ve ikisi arasinda paralellik olup olmadigina bakin. Daha kolay sorunlarin cozumunde kullanilan yontem(ler), sonraki sorunlarin cozumune yonelik fikir uretmede size onemli olcude yardimci olabilir.

Yanal, dikey ve mantiksal dusunun. En iyi fikirler, her zaman, ortak bir amac icin calisan gruplardan cikar. Grubunuza, konusmaktan ziyade dinleyerek iki kat yaratici olmak icin gerekli firsati verin. Bunu mumkun oldugunca gayriresmi bir bicimde yapin ve gecmis ornekleri gun isigina cikarin.

Boylece, onceki basarilarin devamini getirip,onlari bugunku mucadeleyle bir adim ileri goturebilirsiniz.

Her Gorevi Bir Mucadele Olarak Gorun
Bir soruna salt bir 'sorun' olarak bakarsaniz, pek cok insanla ayni bakis acisina sahip olursunuz. Elbette, bu bir sorundur ve bu yuzden bir cozume ihtiyac duyar. Ne var ki, bu 'sorunu' bir 'varliga' donusturmeye calisirken, soz konusu dusunce, zihnin on saflarinda olmamalidir.

'Sorun' sozcugu, genel itibariyle, olumsuz dusuncelerimizi ozetler. Cozume neredeyse bir engel olusturan da bu olumsuz dusuncelerdir. Madalyonun oteki yuzune bakarsak, (ilk maddedeki ornegimizde) bulundugumuz noktadan New York’a seyahati, macera dolu bir mucadele olarak gorebiliriz. Bu yontem sayesinde, zihnimizde daha olumlu dusunceler barindirabilir ve potansiyel zorluk tasiyan bir sorunun aksine, bizi bekleyen ilginc mucadelede daha zevkli bir surec yasayabiliriz.

Yalnizca hedefle ilgilenin. Frankfurt’a vardiginizda ne kadar mutlu olacaksiniz!

Mucadeleyi/Sorunu Cazip Hale Getirin
Tamam, gecmis ornekleri kullanma ve 'mucadelemize yanit bulmak' icin paralellik yaratma konusunu ele aldik. Bunun bir adim otesi, mucadeleyi bir slogan seklinde sunmaktir.

Ayni ornegi kullanirsak:
'Noel’de Jackie Teyze’ye'
'Ya Frankfurt ya da yenilgi'
'Yazin Avrupa’ya'
'Omur boyunca bir kez yasanacak ruya seyahat'
'Avrupa kulturunu yasamak'
'Yarin, saatte 250 km hizla ve yasal olarak seyahat edin'

Boyle davranmak, herkese, eldeki sorunun cozulmesiyle saglanacak avantajlar hakkinda bir fikir verecektir. Onlari, zaten olayin icinde olduklarina inandiracaktir.

Zihinlerde populer bir vizyon oldugunda, amaca ulasmak daha kolaydir. Siz hangi slogani onerirsiniz?

Hayal Kurun! Yaratici Bilincaltinizin Size Hizmet Etmesine Izin Verin!
Camdan disari sabit bir bicimde bakarak araba kullanirken, yataginizda uyurken, ofiste gunluk islerle ugrasirken ya da buna benzer anlarda bilincaltinizin size hizmet vermeye devam etmesi (her zaman tam olarak bunun farkinda olmasaniz bile), garip bir rastlanti degildir.

Tamamen alakasiz bir is yaparken birdenbire akliniza bir fikir geliverdigi hic olmadi mi? Sik sik? Ara sira? Hic? Her durumda, sorununuzu cozmek icin ciddi miktarda zaman ayirdiktan sonra, zihninizin sizin icin calistigini goreceksiniz. Bazen birseyi cozmek uzere cok fazla caba harcarsaniz, sinirlenmenin disinda hicbir sey elde edemezsiniz.

Oyleyse, 'sakin olun', mola verin ve isi demlenmeye birakin. Bir sure hicbir sey yapmamanin ne kadar faydali olabilecegine sasirabilirsiniz.

Rutininizi Duzenli Olarak Degistirin
Aliskanliklari ne kadar kolay edindigimize hic dikkat ettiniz mi? Cogu aliskanlik, aslinda yaraticiliginizin onunu tikar. Iste birkac ornek:
• Her gun ayni guzergahta gidip gelmek
• Her gun ayni masada ayni isi yapmak
• Duzenli olarak ayni insanlarla ic ice olmak
• Her yil izinde ayni yere gitmek

Isimizi, cevremizi, ailemizi, vb. daha iyi bir konuma ulastirmak amaciyla saglikli fikirler uretmeye devam etmek icin, surekli olarak 'yenilik' pesinde kosmaliyiz. Asinalik, kendimizi son derece guvende hissetmemizi saglamasi nedeniyle iyidir. Zihnimizi degisime kapatan ve yaratici yeteneklerimizi korelten de iste bu guvenlik hissidir.

Zaman zaman sehrin icinden gecen, hatta belki de tamamen farkli bir rota izleyen otobuse ya da trene binin; mesleki sorumluluklarinizi genisletin; baska bir spor dali ya da hobi ile ilgilenin; farkli bir dis gorunume burunerek farkli insanlarla bir araya gelin.

Yukarida ozetlenen kucuk seyleri yaparak ne kadar cok olumlu enerji kazandiginiza sessizce sasiracaksiniz.

Bir Not Defteri Tasiyin
Yanimda her zaman bir not defteri tasirim. Oyle ki, insanoglunun bildigi en basit esyalardan biri olan not defteri olmadan yasayamaz hale geldim. Buyuk ihtimalle, neredeyse 'magara adami'ndan bu yana not defteri vardi.

Cebe sigacak olcude bir defter ve bir kaleminiz olmasi harikadir. Boylece, akliniza gelen her fikri kaydedebilirsiniz. 'Sonra yazarim' demek, kesinlikle ise yaramaz; cunku bunu gercekten yapma sansiniz cok azdir.

Onlar sizin fikirleriniz olacaktir. Onlari kaydedin, saklayin ve uygulayin.
Yazar: Darren Roberts

0 yorum: