8 Mayıs 2007 Salı

Insan tukurugu uyusturuyor!

Arastirmacilar, insan tukurugunde deneylerde kullanilan morfinden cok daha guclu bir agri kesici maddesine rastladi. Opiorfin adli maddenin insanlar uzerinde kullanimi arastirilacak.
Insan vucudu, dertleri icin carelerini de birlikte barindiriyor. Fransiz bilim insanlari, insan tukurugunde bulunan ve ‘opiorfin’ adini verdikleri maddenin morfin bazli agri kesicilere gore cok daha etkili. Paris’te bulunan Pasteur Institute (Pastor Enstitusu) uzmanlari, insanda dogal olarak bulunan ‘opiorfin’ molekulunun tukuruk disinda beyin veya kanda da olacabilecegini tahmin ediyor. Opiorfin’in salgilanma kosullari arastirilacak.


Pasteur Institute uzmanlari, genetigi insana yuzde 99 oraninda benzeyen fareler uzerinde deney yaparken agri kesici fonksiyonu olan bir molekulun farkina vardi, insanlar uzerinde de deney yapilarak opiorfin denen ayni molekulun varligi saptandi. Fareler uzerinde yapilan deneyde, 1 miligram opiorfinin uyusturucu etkisinin, kilogram basina 3 ila 6 milligram’lik morfine esit oldugu tespit edildi. Opiorfin, kimyasal bazli ve fiziksel agrilara karsi morfinden daha etkili cikti.

INSANLAR UZERINDE KULLANIMI ARASTIRILACAKArastirmayi yuruten Catherine Rougeot, ‘oporfin’in nasil uretildiginin henuz gizemini korudugunu, insandaki baska dokularda da bulunmasinin insanlarda kullanimini mumkun kilabilecegini vurguluyor. Rougeot ve ekibi simdi opiorfin ve bu maddeyi ureten molekulu mercek altina aliyor, bu sayede bu dogal agri kesicinin uretilmesi mumkun olabilecek, zira boyle bir agri kesicinin cok onemli getirileri olabilir.
kaynak:ntv.com

0 yorum: