10 Mayıs 2007 Perşembe

1 yil dolmadan anlasmali bosanan ciftlere Yargitay'dan kotu haber

1 yil dolmadan anlasmali bosanan ciftlere Yargitay'dan kotu haber

Yargitay 2. Hukuk Dairesi, bosanma davasi acildigi tarihte 1 yillik evlilik sureleri dolmayan ve anlasmali bosanan iki cift hakkindaki mahkeme kararlarini bozdu.
Yargitay 2. Hukuk Dairesinin konuya iliskin kararlari, Resmi Gazete’nin bugunku sayisinda yayimlandi.
Karara gore, 7 Ekim 2003 yilinda evlenen bir cift 9 Mart 2004’te, 30 Ekim 2002’de evlenen bir baska cift de 10 Eylul 2003’te bosanma davasi actilar.
Yerel Mahkeme, bosanma davasini taraflarin bosanma konusunda anlastiklarina dair beyanlari dogrultusunda kabul etti ve hukum temyiz edilmeksizin kesinlesti.
Ancak, Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi, iki ayri bosanma davasiyla ilgili yerel mahkeme kararlarinin kanun yararina bozulmasini istedi.
Dosyalari gorusen Yargitay 2. Hukuk Dairesinin kararlarinda, 4271 sayili Turk Medeni Kanununun 166. maddesinin ucuncu fikrasinda, "Evlilik en az bir yil surmus ise, eslerin birlikte basvurmasi ya da bir esin digerinin davasini kabul etmesi halinde, evlilik birligi temelinden sarsilmis sayilir" hukmunun yer aldigi animsatildi.
Davalarin acildigi tarihlerde ciftlerin evliliklerinde henuz 1 yillik surenin dolmadiginin belli oldugu vurgulanan kararlarda, 4271 sayili Kanunun 166.
maddesindeki, "Evlilik birligi, ortak hayati surdurmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsilmis olursa, eslerden her biri bosanma davasi acabilir" ve "Bu hallerde, davacinin kusuru daha agir ise, davalinin acilan davaya itiraz hakki vardir" sartlarinin olusup olusmadiginin arastirilip sonucuna gore karar verilmesi istendi. Kararlarda, bunun yapilmasi gerekirken, Medeni Kanun’un 166/3. maddesinde ongorulen 1 yillik sure sarti gerceklesmeden, taraflarin kabulune dayanarak bosanmaya karar verilmesinin usul ve yasalara aykiri olduguna isaret edildi.

www.milliyet.com.tr

0 yorum: