14 Mayıs 2007 Pazartesi

Ergenler icin icki buyuk felaket

Fransa'da yapilan bir arastirmada, ergenlik caginda alkollu icki tuketmenin, beyinde onarilmaz hasara yol acabilecegi tespit edildi.

Fransiz Ulusal Saglik ve Tibbi Arastirma Enstitusu (Inserm), Atom enerjisi Komisyonu (CEA) ve Paris devlet hastaneleri tarafindan 30 kadar surekli ve yuksek oranda icki tuketen denek uzerinde manyetik rezonans (MRI) teknigiyle yapilan arastirmaya gore, erken yaslarda ne kadar fazla alkol tuketilirse ergenlik doneminin sonunda olgunluga erisen ve beynin bazi bolgelerinde bulunan "gri maddeden" o kadar az olusuyor.

CEA'nin tibbi hizmetler bolumunden Jean-Luc Martinot, beynin maruz kaldigi hasarin sadece alinan alkol miktariyla aciklanamayacagini, burada soz konusu olanin deneklerin icmeye erken yaslarda baslamalari oldugunu belirterek, "Erken yasta alkol tuketimine bagli olarak beynin olgunlasmasini bozan izler tespit ettik" dedi.

Anatomik MRI goruntuleme teknigi sayesinde, alkoliklerin beyninde bazi bolgelerde gri madde eksikliginin yuzde 20'ye ulastiginin tespit edilmesi bilim adamlarini erken yasta alkol tuketiminin tehlikeleri konusunda endiseye dusurdu. Merkezi sinir sisteminin ana icerigi olan gri madde hem sinir hucrelerinin govdeleri hem de kisa sinir hucresi uzantilari (akson ve dendritler) iceriyor.

AA

0 yorum: