20 Mayıs 2007 Pazar

En riskli soru: Hesabı kim ödeyecek?

1950'li yıllarda bir adam hoşlandığı kadını yemeğe davet ettiğinde keyifli bir yemek sonrası hesabın kimin tarafından ödeneceği bir tartışma konusu olmaktan uzaktı. Çünkü erkekler bu konuda her zaman hızlı davranarak kadının elini cebine atmasına izin vermezlerdi.
Günümüzde ekonomik özgürlüğünü elde ederek bu unsuru tüm iş ve özel ilişkilerine yansıtan kadınla bir yerlere gitmek isteyen erkek hesabı kimin ödeyeceği konusunda o kadar da rahat değil. 2000'li yılların kadını beraber olduğu erkekle yemeğe çıktığında konu hesap ödemeye geldiğinde çift arasında bazı alışılmadık durumlar yaşanabiliyor. Gelin şu hesap ödeme konusunu masaya yatıralım.
1-Erkek kadını yemeğe davet etti:
Eğer davet eden erkekse, bu bazıları için her ne kadar "eski kafalılık" olarak algılansa da hesap erkek, yani davet eden tarafından ödenmelidir. Hesap geldi ve siz karşınızdaki adama ne kadar ödemeniz gerektiğini sordunuz. Gerçek bir centilmen size gülümseyecek ve hesabı size göstermeden ödeyerek garsona verecektir. O akşam birlikte çıktığınız adam sizin hesabınıza düşen miktarı söyleyerek sizden para alıyorsa ve bu onunla ilk buluşmanızsa onu bir daha görmeyin!
2-Kadın erkeği yemeğe davet etti:
Yemeğe davet eden kadın olduğuna göre teknik olarak yukarıdaki durumun aynısı yaşanmalıdır. Yani hesabı davet eden öder. Hesap geldiğinde hesabı önce o ele geçirdiyse ona ödemesine gerek olmadığını söyleyebilirsiniz ama ısrar ediyorsa bırakın ödesin. En azından yarısını ödemeyi teklif edebilirsiniz fakat hepsini ödemekte kararlıysa yapacak bir şey yok.
3-Üçüncü buluşma:
Şimdiye kadar üç kere buluştunuz ve hepsinde de davet eden erkekti. Eğer üç buluşmada da hesabı o ödediyse artık hesabı ödeme ya da en azından paylaşma zamanınız geldi demektir. Hoş bir yemeğin ardından hesap geldiğinde ona ödemek istediğinizi söyleyebilirsiniz. Eğer kabul ederse bu aranızdaki paylaşım olgusunu geliştirecek bir davranıştır.
4-Yemek ve sinema:
Eğer buluştuğunuzda yemek yedikten sonra örneğin bir sinemaya ya da bir cafeye gidiyorsanız hesap ödeme durumu biraz daha karmaşık bir hal alabilir. Şu durumda yapılan aktiviteye göre hesapları paylaşabilirsiniz. Birlikte daha fazla vakit geçirmeye başladıktan sonra hesap karmaşası da kendiliğinden bir düzene girecektir.
5-Çok pahalı bir aktiviteyi kim ödeyecek?
Örneğin yurtdışından gelen çok ünlü bir müzik grubunun konserine gitmeye karar verdiniz. Tabi bu konserin biletleri bir yemeğe ödediğinizden çok daha fazla olacaktır. Bu yüksek meblağayı çok kafanıza takıyorsanız bilet parasını paylaşmayı teklif edin.
6-Birlikte tatile çıktınız:
İşte kritik bir durum. Onunla ilk tatiliniz ve otel parasını o ödedi. O zaman siz de ona güzel bir hediye alın ve tatilinizin en romantik anında ona verin. Orada yapacağınız ekstra harcamaları paylaşmayı teklif edin, hatta paylaşın.
Maddiyat bir ilişkide en çok sorun yaşanan alanlardan biridir. O bakımdan iki tarafın da çok hassas olması gereken bu konuda gerekli inceliği gösteren çiftler aralarında eşit bir paylaşımla beraber sıkı bir güven duygusunun oluşmasına yardımcı olurlar. Bu örneklerin ışığı altında yarınki akşam yemeğini kimin ödeyeceğine karar verdiniz mi

0 yorum: